Chen Duxiu var en fremtredende kinesisk politiker, språkforsker, forlegger og revolusjonær. Chen var blant de mest innflytelsesrike tenkerne i Kinas tidlig moderne historie — først som agitator i revolusjonen som veltet keiserstyret, deretter som lederskikkelse i 4. mai-bevegelsen, og sist som medstifter og første generalsekretær for det kinesiske kommunistpartiet (KKP).
Chen Duxius begavelse og enorme innflytelse lå særlig i popularisering av ideer fra Vesten – i første rekke demokrati og moderne vitenskap, og senere marxisme. Han hadde også suksess med partibygging og -organisering i KKP, men evnet ikke å bruke partiapparatet til å konsolidere egen posisjon, og ble således ekskludert på slutten av 1920-tallet.
I rollen som tidlig kommunistleder som senere ble ekskludert, har Chen Duxiu blitt sammenliknet med både Georgij Plekhanov og Lev Trotskij. Chen ble faktisk selv trotskist på sine eldre dager, og de to brevvekslet på 1930-tallet.
Like før sin død, ved starten av andre verdenskrig, gikk imidlertid Chen langt i å avsverge marxismen. Ikke bare satte han Sovjetunionen i samme kategori som Europas fascister, men han omtalte også bolsjevikene som inspirasjonskilde for Hitler og Mussolini.
Som forventet av datidens politiske tenkere i Kina, gjorde Chen bidrag også innen flere andre felt. Blant annet hadde han en livslang interesse for filologi, og publiserte jevnlig forskning om det klassiske kinesiske språket. Samtidig var han også en foregangsmann for baihua-bevegelsen, som etter hvert lyktes med å erstatte klassisk kinesisk med en målform basert på vanlig moderne talespråk — baihua
Chen Duxiu var en frittenkende og egenrådig sjel, som falt i unåde i begge de dominerende kinesiske partiene utover på 1900-tallet. Ideer han hadde mot slutten av sitt liv, slik som trotskisme og å erstatte kinesiske tegn med et alfabet, fikk derfor mindre innflytelse.
Fruktene av språkforskningen hans fikk dog leve videre, blant annet hyppig brukt som lærebøker i Kina og på Taiwan – men lenge med navnet Chen Duxiu sensurert bort.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.