Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Orknøyene
Orkney Islands
Uttale
ˈå:kni ˈailəndz
Orknøyene

Landskap på øya Hoy. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Orkney Islands (hovedkart)

Orkney Islands

Av /Store norske leksikon ※.
Orkney Islands (bispeborgen i Kirkwall)

Ruinene av bispeborgen i Kirkwall, fotografert fra Magnuskatedralens tårn. Borgen ble påbegynt på 1100-tallet. Det var her Håkon Håkonsson døde i 1263. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Orknøyene er en øygruppe i Storbritannia, Skottland, som er skilt fra nordkysten av Skottland (Caithness) ved det 10 kilometer brede sundet Pentland Firth. Orknøyene har 21 590 innbyggere i 2014, et areal på 990 kvadratkilometer og er én av Skottlands 32 kommuner. Hovedstaden er Kirkwall.

Natur

Øygruppen består av over 70 øyer og holmer. De største øyene er Mainland (også kalt Pomona), Hoy og South Ronaldsay. På sørkysten av Mainland ligger bukta Scapa Flow skjermet mot sørøst og sørvest av henholdsvis South Ronaldsay og Hoy. Landskapet minner om Jæren for hundre år siden. Øyene er flate mot øst, men stiger med myrer og lyngheier langsomt mot vest til åser og fjell, som med sine røde sandsteinsflak (sandstein fra devon, old red sandstone) stuper bratt og malerisk i havet i en sønderrevet kyst.

Jordsmonnet er ganske fruktbar leirmold, og klimaet er mildt; middeltemperaturen for året er 8 °C, vinteren 4 °C og sommeren 13 °C. Trær finnes bare hvor det er ly for de ofte voldsomt sterke vindene. Nesten 100 fuglearter hekker. Sjøfuglene dominerer: Havhest, toppskarv, joer, måker, terner og alkefugl. Av landpattedyr forekommer bare pinnsvin, spissmus, mus, rotter, kanin, hare og oter.

Næringsliv

Hovednæringer er fiske, jordbruk med kvegavl, grisehold samt produksjon av meierivarer og whisky. En del arbeidsplasser i tilknytning til oljevirksomheten i Nordsjøen, blant annet ilandføringsterminal for olje fra Nordsjøen og oljeterminal på øya Flotta i Scapa Flow. Øya har også turisme.

Språk

Fra vikingtiden til middelalderen ble det snakket norsk på Orknøyene; det er kjent fra runeinnskrifter fra før 1200. Noen brev på norsk er bevart fra tiden mellom 1329 og 1425. Etter hvert trengte lavskotsk inn fra middelalderen, men ennå på 1600- og 1700-tallet levde et norsk folkemål kalt norn (= norrønt) ved siden av lavskotsk. Mange norske navn og ord lever ennå i orknøysk dialekt.

Navnet

Første ledd kommer trolig av et keltisk ord som betyr villsvin og som kan ha vært navn på de keltiske stammer som bodde på øyene; det var nordmennene som føyde til øy. Av greske forfattere ble øygruppen kalt Orcas eller Orcades.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fenton, Alexander: The Northern Isles : Orkney and Shetland, 1978, isbn 0-85976-019-7
  • Jareg, Kirsti: Øyene i vest: Hebridene, Orknøyene og Shetland, 2011..
  • Schei, Liv Kjørsvik: Orknøyene, 1985, isbn 82-504-0772-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg