Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
Book Review: “C.Bjola & M.Holmes - Digital Diplomacy: Theory and Practice”

Kitap İncelemesi
Eng: The purpose of this thesis is to find a valid answer to the question: “How did the US presidents contribute to the transformation of digital diplomacy in the USA?”. The study focused on the concept of digital diplomacy and aimed to... more
Eng: The purpose of this thesis is to find a valid answer to the question: “How did the US presidents contribute to the transformation of digital diplomacy in the USA?”. The study focused on the concept of digital diplomacy and aimed to build a novel conceptual framework around it in first chapter. This framework includes all aspects of digital diplomacy, actors, tools and effects. The main goal in this section is to contribute to theoretical studies in the scholarly literature, where practice precedes theory by presenting a new conceptual framework.
The second chapter focuses on the transformation of digital diplomacy in the United States. It particularly concentrates on the United States; because; it is usually viewed as "pioneer and leader" in the relevant literature. The effects of presidents on this transformation were examined in a historical context with a special focus on the Obama and Trump administrations during which the US digital diplomacy rose to its zenith.

TR: Bu tez, “Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlar, ülkede gerçekleşen dijital diplomasi dönüşümüne nasıl katkı sağlamışlardır?” sorusuna bir yanıt bulmak amacıyla yazılmıştır. Bu soruya yanıt aranırken ilk olarak dijital diplomasi kavramı üzerinde durulmuştur. Bu amaçla yeni bir bakış açısıyla bir kavramsal çerçeve oluşturulmaya çalışmıştır. Bu kavramsal çerçevenin içinde dijital diplomasiye dair tüm yönler, aktörler, araçlar, yarattığı dönüşüm, incelenmiştir. Bu bölümdeki asıl hedef, yeni bir kavramsal çerçeve sunarak, pratiğin teoriden önde gittiği bu alanda teorik çalışmalara bir katkı sunabilmektir.
İkinci bölümde ana odağı oluşturan Amerika Birleşik Devletleri’nde dijital diplomasinin dönüşümünün nasıl gerçekleştiği anlatılmaya çalışılmıştır. Literatürde, “öncü ve lider” ülke olarak öne çıkmaktadır. Asli aktör olarak ABD başkanlarına yer verilmiş ve başkanların bu dönüşüme etkileri incelenmiştir. Bölümün başında köken tartışmalarından başlayarak bir zaman çizelgesi yaratılmıştır. Başkanlık dönemlerine göre tarihsel süreç içinde başkanların dijital diplomasinin dönüşümüne katkıları incelenmiştir. Özellikle, dijital diplomasinin zirveye ulaştığı Obama ve Trump dönemleri detaylı incelemeye tabi tutulmuştur.