Roland Barthes har som forsker og kritiker i strukturalistisk tradition haft betydning for forståelsen af myten som en stedsevarende aktiv tankemodel og sprogform. Med Mythologies (1957, dansk Mytologier, 1969) analyserede og tolkede han en række moderne myter for at kunne vise, at de udgør et særligt og meget udbredt kommunikationssystem, der tillige indeholder et budskab. Alt, hvad der kan gøres til genstand for omtale, kan gøres til en myte. Blandt hans eksempler er så forskelligartede fænomener som vaskemiddelmærker, marsmænd, Abbé Pierre, Tour de France, Greta Garbos ansigt, Einsteins hjerne og Kameliadamen.
Myten er tale, siger han, ikke kun mundtlig, men også talen i det skrevne og i billedet. Den taler ikke om verden, som den er, men som den ønsker at være eller blive. Den har et historisk grundlag, men fremtræder omskabt, som var den natur, for derved at appellere til vore elementære forestillinger. Garbos ansigt tilhørte en bestemt, smuk filmstjerne, men fotografiet viser "den totale maske", noget i retning af det menneskelige ansigts arketype. Marilyn Monroe i helfigur er en anden myte. Begge har de guddommeligt anstrøg. Medierne kan hver eneste dag bevise, at forrådet af mytiske udtryksstørrelser er uudtømmeligt. Rockscenen og sportsverdenen er fx leveringsdygtige.
Myten er et semiologisk system. Barthes skelner mellem objektsproget og mytens metasprog. På et fotografi gør en sort afrikaner i fransk uniform honnør for Tricoloren. Vi tillægger det uvilkårligt en betydning ud over de synlige kendsgerninger; vi læser budskabet, at Frankrig er et imperium, og at alle landets sønner gør tro tjeneste. En myte, som modarbejder al tale om kolonial undertrykkelse. Man kunne tilføje, at den etniske sammensætning af det franske fodboldlandshold, der i 1998 vandt verdensmesterskabet, fik mytisk betydning.
Den almindelige sproglige kombination af et sprogligt udsagns indhold og udtryk er samlet til et tegn på et højere betydningsniveau, uden at den direkte bliver til symbol. Det objektive begrebsindhold forvanskes ved at præsenteres som form, som natur. Myten får derved et politisk, samfundsbevarende perspektiv. Dette synspunkt fik betydning i 1970'ernes kritik af det borgerlige samfunds myter. En rationel mytekritik kunne effektivt støttes ved opstilling af modmyter, fx om revolutionens helte, Mao Zedong, Che Guevara mfl.
Nationale myter synes uundværlige og har et ganske ensartet præg. Den amerikanske om Det Vilde Vesten og The Frontier bygger nok på historiske forhold, men er en fantasi om, hvordan det var i begyndelsen eller kunne have været. Fx ser myten bort fra, at Vesten ikke var et vildt, nyt land, men områder med en egen kultur. Myten er holdt i gang af westernfilm, romaner, tegneserier, countrymusik, cowboytøj og en række rekvisitter og industriprodukter. Myten er en ideologi, som kan tjene nationale og politiske formål og styrke identiteten i en fælles oplevelse af "oprindelsen", som tåler og ønsker uophørlige gentagelser og tilpasninger.
Også danskheden har sine myter og mytiske skikkelser, især mange, som vedrører krig og nederlagenes triumfer, om Dannebrog, der faldt ned fra Himlen, Niels Ebbesen, der dræbte grev Gert, Tordenskiolds mange bedrifter, den tapre landsoldat og den lille hornblæser, formidlet af fortællinger, viser, skulpturer og billeder.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.