Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
Doğal seyri içinde boşluk mutlaka doldurulur. Kamusal mekan özelinde bu doldurma/dönüştürme eylemi, iktidar ve/veya kullanıcı tarafından gerçekleştirilir. Kamusal mekan bu aktörlerin çatışma/uzlaşma zeminidir. Bu sunuşta öncelikle... more
Doğal seyri içinde boşluk mutlaka doldurulur. Kamusal mekan özelinde bu doldurma/dönüştürme eylemi, iktidar ve/veya kullanıcı tarafından gerçekleştirilir. Kamusal mekan bu aktörlerin çatışma/uzlaşma zeminidir.

Bu sunuşta öncelikle sıkça birbiri yerine kullanılan ve anlam karmaşasına yol açan kamusal alan - kamusal mekan ve kamu - devlet kavram ikilileri tartışmaya açılacaktır.Ardından bir uzlaşma çatışma zemini olarak ele alınan kamusal mekanın, iktidar ve kullanıcı perspektiflerinden ve bu perspektiflerin kesişim alanı olarak agorafobi kavramı üzerinden işlevselliği irdelenecektir. Sonuç olarak kamusal mekanın içini boşaltmaya meyilli iktidarın agorafobi nedeniyle yarattığı/dayattığı boşluk ve sonuç olarak evrilen yeni kamusallıklar tartışılacaktır.
Sermaye, insan, emek, bilgi vb. tüm akışların küresel ölçekte yeniden organizasyonuna işaret eden küreselleşme sistemi ile birlikte, ulus ekonomilerin yeni küresel ekonomiye eklemlenme noktası haline gelen küresel kentler hızlı bir... more
Sermaye, insan, emek, bilgi vb. tüm akışların küresel ölçekte yeniden organizasyonuna işaret eden küreselleşme sistemi ile birlikte, ulus ekonomilerin yeni küresel ekonomiye eklemlenme noktası haline gelen küresel kentler hızlı bir dönüşüm sürecine girmiştir.
Ekonomik, toplumsal ve mekânsal alanda gerçekleşen bu dönüşümler bir yandan hızla şiddetlenen bir sosyo-mekansal ayrışmaya neden olurken, diğer yandan da bu sosyo-mekansal ayrışmayı azaltmada önemli bir araç olarak kullanılabilecek kamusal mekanları dönüştürmektedir.
Küreselleşen kentlerin kamusal mekanlarında gerçekleşen dönüşüm iki boyutuyla öne çıkmaktadır:
İlki kamusal mekanların rollerinin dönüşümüdür. Bu rollerden küresel sermayenin çıkarına olanlar önem kazanırken, diğer rolleri yok olmaktadır.
Diğer bir dönüşüm ise, kamusal mekanların kamusallık düzeylerinden olmaktadır. Yeni orta sınıf kentlilerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilen kamusal mekanlar, bazı kesimler için dışlayıcı hale gelmekte, kamusallık düzeyleri azalmaktadır.
Bu tezde öncelikle; küreselleşme ve küresel kent kavramları incelenmiş, küreselleşen kentlerde gerçekleşen dönüşümler doğrultusunda oluşan sosyo-mekansal ayrışma ortamı tanımlanmıştır.
Daha sonra kamusal mekanların değişen rolleri ve kamusallık düzeyleri ele alınmıştır.
Bunu, kamusallık düzeylerindeki azalmayı ortaya koymak üzere, literatürde tanımlanmış kamusallık değerlendirme modellerinden birinin geliştirilerek yöntem önerisi olarak sunulması izlemiştir.
Modelin uygulanması için İstanbul’un en önemli kamusal mekanlarında biri olan Taksim Gezi Parkı seçilmiştir. Alan seçiminde Taksim Gezi Parkı’nın, kullanılmadığı ve güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle Topçu Kışlası Rekonstrüksiyon Projesi kapsamında yok edilme riski etkili olmuştur.
Sonuçta uygulanan model ile, Taksim Gezi Parkı’nın yerine Taksim Topçu Kışlası inşa edildiği takdirde, kamusallık düzeyinin azalacağı, rollerinden küresel sermayenin çıkarına olanlar öne çıkacağı tespit edilmiştir.
Ayrıca tez kapsamında geliştirilen modelin, kentsel tasarım disiplini adına daha kamusal mekanlar yaratmada önemli bir araç olacağı düşünülmektedir.
Research Interests:
Rumelifeneri // Phanariki // Phanarion // Panaion Atölye Kitabı'nın tamamı için: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/0B6WX4sgxx4wANHhvNlY2Y082MlU
Research Interests:
Sinopale 5 kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yaz Atölyesi projesi olarak; Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mimar Sinan Güzel... more
Sinopale 5 kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yaz Atölyesi projesi olarak; Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Avrupa Kültür Derneği, İnformal Görgün Network, Sinop Belediye Başkanlığı, Sokak Bizim Derneği işbirliğinde gerçekleştirilmiştir.

Derleyenler: Fatma Ünsal, Ebru Firidin Özgür, T. Melih Görgün

Yıl: 2017
Yayınevi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları
ISBN: 978-975-518-399-2

Elektronik Kopya: https://goo.gl/W49BB2