Undersøkelse av koronararteriene kan gjøres på de fleste sykehusene i Norge med bruk av CT. Behandlingen med PCI utføres bare på de største sykehusene. PCI kan i mange tilfeller gjøres poliklinisk, det vil si uten innleggelse i sykehus. De fleste PCI-behandlinger utføres umiddelbart etter kateterundersøkelsen om forholdene ligger til rette. Undersøkelsen og behandlingen foregår under røntgengjennomlysning. En slags kabel eller ledning (ledekateter) føres inn i en arterie i håndleddet eller lysken. Dette gjøres vanligvis med litt lokalbedøvelse på innstikkstedet og eventuelt beroligende medisin. Røntgenbildet gjør det mulig å føre et kateter frem til koronararterien. Via dette kateteret sprøytes et kontrastmiddel inn i koronararterien, og arterien avbildes. Når en forsnevring er påvist, føres en tynn og styrbar ledesonde forsiktig forbi det trange eller tette området i blodåren. Deretter føres det inn et såkalt ballongkateter på ledesonden. Denne spesialiserte ballongen er krympet slik at den tar svært liten plass når den føres inn. Når ballongen er på plass i koronararterien, fylles den med en blanding av fysiologisk saltvann og kontrastmiddel, og forsnevringen utvides (blokkes ut) under høyt trykk.
Koronararteriene som behandles har typisk diameter fra 2,5 til 3,5 millimeter. Lengden av de trange partiene i arteriene varierer, og flere av arteriene kan kreve behandling samtidig. Behandlingstiden i laboratoriet varierer, men varer oftest mindre enn én time. Mer enn 95 prosent av pasientene får implantert én eller flere stenter i forbindelse med utblokkingen. Disse er med på å holde arterien åpen når ballongen tas ut, og reduserer sjansen for at arterien skal bli trang på nytt.
Alle får blodfortynnende medisin og blodplatehemmende medisiner under inngrepet. Etter PCI får pasientene to typer blodplatehemmende legemidler. Denne behandlingen er svært viktig etter stentbehandling, og må ikke avbrytes uten klar avtale med legen som har hatt ansvaret for behandlingen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.