Siden smerte er en subjektiv opplevelse, er det ikke noe teknisk apparatur som kan gi et objektivt mål på hvor mye smerte et menneske opplever. Imidlertid er det flere ubevisste reflekser som settes i gang når vi opplever smerte, og noen av disse kan vi måle. Eksempel på slike reflekser, som forekommer også ved andre tilstander enn smerte; er avvergebevegelse, grimaser, verbale utbrudd som gråt eller skrik, økt blodtrykk, økt hjertefrekvens, økt pustefrekvens, svette og endringer i hjernens elektriske aktivitet (EEG).
Opplevd smertestyrke kan tallfestes ved at den som har smerte angir på en skala fra 0 til 10 hvor sterk smerten føles. 0 er ingen smerte og 10 er den maksimale, uutholdelige smerte man kan tenke seg. Dette kalles numerisk ratingskår (NRS). Et alternativ kan være å angi smertestyrke på en linje eller visuell skala på et ark. Da brukes en linje på 100 millimeter og 0 regnes som ingen smerte, mens 100 er maksimal smerte. Dette kalles en visuell analog skår (VAS). Man kan også angi et valg mellom: ingen, litt, middels, mye eller maksimal smerte. Dette kalles verbal smerteskår. Hos barn kan man lage skår utfra ansiktsuttrykk og karakter av gråt.
Smertestyrke kan angis som et øyeblikksbilde, enten i hvile eller ved bevegelse eller annen provokasjon, som hoste eller berøring. Man kan også angi smertestyrke som et gjennomsnitt over en angitt tidsperiode, alternativt spørre om hva som var sterkeste eller svakeste smerte i perioden.
Smertens karakter kan også beskrives og bidra til å si noe om årsak og aktuell behandling. Aktuelle beskrivende ord kan være: skarp, stikkende, verkende, brennende, lynende, elektrisk, huggende, dunkende, øm, jevn, murrende og så videre.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.