Arnljot Gelline var ifølge Snorres kongesagaer en jemtlandsk stimann og røver som slo seg sammen med Olav Haraldsson før slaget på Stiklestad. Arnljot lot seg døpe og kongen stilte ham fremst i fylkingen og foran kongens merke i slaget, som stod i år 1030. Arnljot døde i slaget.
Arnljot Gelline
Faktaboks
Arnljot Gelline
Arnljot Gjelline
- Død
- 29. juli 1030

Halfdan Egedius' illustrasjon til 1899-utgaven av Snorres Heimskringla. Tegningen forestiller Arnljot Gelline på ski sammen med islendingen Torodd Snorrason og hans følgesvenn. De to sistnevnte ble ifølge fortellingen reddet fra en menneskeetende trollkjerring i Jemtland av Arnljot. Slik introduseres Arnljot i sagaen om Olav den hellige.
Av
Halfdan Egedius.
Lisens:
Falt i det fri (Public domain)
I kunsten
Historien om Arnljot har blitt brukt som inspirasjon for både litteratur, kunst og musikk. Som hovedperson i Bjørnstjerne Bjørnsons dramatiske dikt Arnljot Gelline (1870) er han trassig og hevngjerrig, men med en brennende lengsel etter å tjene noe utenfor seg selv. Tegneren Olaf Gulbransson illustrerte Bjørnsons dikt, mens komponistene Marius Moaritz Ulfrstad og Thomas Beck lagde musikk til diktet. Den svenske komponisten Wilhelm Peterson-Berger har laget musikkdramaet Arnljot (1910).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.