Dag Hareide er en norsk organisasjonsmann som blant annet har vært leder av Naturvernforbundet og daglig leder i Regnskogfondet. Han har også vært rektor ved Nansenskolen, og initiativtaker til protestaksjonen «Alternativ Jul». I 2015 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden 1. klasse for ekstraordinært samfunnsengasjement.
Dag Hareide
Faktaboks
- Født
- 24. februar 1949, Oslo
- Virke
- Organisasjonsmann, skribent og verdiformidler

Dag Hareide i 1991

Utdanning
Dag Hareide har variert utdanning over mange år. Etter examen artium i 1967 var han ett år ved St. Olaf College i USA. Han tok idéhistorie grunnfag i 1969, var ledertreningssekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag fra 1969 til 1970 og hadde flere tillitsverv i den kristelige skolelagsbevegelsen. Han var også med i redaksjonen i tidsskriftet Conscientizacao; navnet betyr ’bevisstgjøring’. Den unge redaksjonen forsøkte å øke den sosialetiske bevisstheten.
Hareide var kristenrussformann og var senere med på å starte «Forum for kristne sosialister», som innad i Den norske kirke fikk langt mindre innflytelse enn bevegelsen «Rettferdigheten kan ikke vente». Han var også redaktør i forumets avis Salt.
Hareide ble utdannet sosiolog (mag.art. i 1990). Han har også tatt agronomkurs (1975), mediekunnskap (1977) og studert kristendom (grunnfag i 1974, mellomfag i 1984).
Kristen forankring
Dag Hareide – prostens karismatiske, kreative og konfliktsårbare sønn – arvet kanskje gründeregenskapene fra sine to pietistiske bestefedre; farfaren slo seg opp som fiskebåtreder på Sunnmøre, morfaren som parkettfabrikant i Brumunddal.
Hareide har sin styrke som inspirerende idéskaper og rask igangsetter. Han blir karakterisert som en dyktig nettverksbygger og -bruker, og han er flink til å finne organisatoriske rammer for sine ideer, som med vekslende hell er blitt omsatt til det han, den vedvarende «68-eren» med en klart kristen forankring, ønsker skal bli en praksis som forandrer noe.
Hareide har utfoldet sine utvilsomme pedagogiske evner i flere sammenhenger, blant annet som folkehøgskolelærer og som rektor på Den reisende folkehøgskole i Fredrikstad i perioden 1978–1979. Da hans lærerkolleger valgte å melde skolen – som han har karakterisert som en kombinasjon av praktisk kommunisme og klosterbevegelse – inn i den danske søsterbevegelsen, trakk han seg ut, skremt av de totalitære trekkene i det som er blitt kalt Tvind-imperiet.
Internasjonalt engasjement
Hareide har selv i mange sammenhenger sagt at det som har formet ham sterkest, er en syv måneders reise i Latin-Amerika med FN-stipend i 1972; der fikk han en skjellsettende opplevelse av urettferdigheten i verden.
I perioden 1980–1985 arbeidet han som kateket i Elverum, og var en kort periode vikarprest i Rendalen. I Elverum fikk han halve bygda engasjert i Namibia-aksjonen. Han var leder av Namibia-foreningen i perioden 1980–1984. På det meste hadde denne praktisk innrettede solidaritetsaksjonen en omsetning på 35 millioner kroner og 30 ansatte. I denne perioden var Hareide også fagforeningsleder i Kateketforeningen (1982–1985).
Fra Elverum dro han til Etiopia, hvor han i årene 1985–1988 var rehabiliteringskoordinator for FN, og i perioden 1996–1998 utarbeidet han en nasjonal beredskapsplan mot hungersnød for den etiopiske regjeringen.
Som forsker har han blant annet hatt FN, Alternativ Framtid og Hedmark fylkeskommune som oppdragsgivere. I Hedmark var han drivkraften i et prosjekt som på mange måter foregrep Verdikommisjonens arbeid. Prosjektet, som var et samarbeid mellom fylkeskommunen, Alternativ Framtid og Dag Hareide, resulterte blant annet i boken Det gode Norge (1991). Hareide var nestleder i Verdikommisjonens råd til kommisjonen avsluttet sitt arbeid 2001.
Organisasjonsleder
I årene 1990–1995 var Dag Hareide generalsekretær i Norges Naturvernforbund. I denne perioden opplevde Naturvernforbundet en sterk vekst. Hareide grunnla Miljøheimevernet og var styreleder i Blekkulfs Miljødetektiver og Regnskogfondet. Han var flink til å profilere organisasjonen i mediene, men den sterke veksten i organisasjonen sentralt gikk nok noe ut over engasjementet lokalt. I disse årene var han også med i ledelsen av forskningsprosjektene «Bærekraftig økonomi» og «Towards Sustainable Europe».
I 1998 ble Hareide ansatt som generalsekretær i Kirkens Bymisjon, en diakonal stiftelse med 900 ansatte, men på grunn av interne samarbeidsproblemer trakk han seg etter bare fire måneder. Én versjon var at striden dreide seg om lederstil – den visjonære entusiastiske gründeren mot den flate lederstrukturens kvinner og menn, en annen at det var en kollisjon mellom en uhyre profesjonell organisasjon og en leder som ikke maktet å forholde seg til denne profesjonaliteten.
Etter den korte tiden i Kirkens Bymisjon virket Hareide som fri skribent og foredragsholder. Han har også vært brukt som utreder og har blant annet utredet muligheten for et masterstudium i fredsarbeid og konflikttransformasjon for Diakonhjemmet i Oslo i samarbeid med flere organisasjoner og institusjoner.
I 1999 tok han initiativet til å stifte Nordisk Forum for Mekling og Konflikthåndtering, hvor han var styreleder siden starten. I perioden 1998–2001 var han en av to nestledere i Verdikommisjonens råd, og han ledet kommisjonens arbeid med delprosjektet Vold i Norge.
Dag Hareide ble i 2006 ansatt som ny rektor ved den private folkehøyskolen Nansenskolen – Norsk Humanistisk Akademi på Lillehammer. Senere var han daglig leder i Regnskogfondet fra 2012 til 2015.
Utgivelser
Et utvalg
- Chile: På vei til sosialismen (1973)
- Vulnerability Profile of Wollo (1988)
- Det gode Norge. På vei mot et medmenneskelig samfunn? (1991)
- Vulnerability to famine (1991) (opprinnelig magisteravhandling UiO, 1990)
- NaturligVis. Håndbok for en miljøvennlig hverdag (1996)
- Konfliktmegling – et nordisk perspektiv (2006)
Les mer i Store norske leksikon
Litteratur
- Stanghelle, John: Biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave
- Hareide, Dag (1991): Det gode Norge: På vei mot et medmenneskelig samfunn?
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.