Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Finland, plassering

Finland.

Finland, plassering
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det finske forsvaret (Puolustusvoimat) er Nordens sterkeste forsvarsmakt, med en krigsstruktur på 280 000 soldater og en reserve på rundt 900 000. Med utspring i flere kriger på 1900-tallet, og trusselen fra Sovjetunionen under den kalde krigen, har Finland hele tiden opprettholdt et sterkt folkeforsvar basert på verneplikt. Tyngdepunktet i den finske militære strukturen er hærstyrker, støttet av et sterkt luftforsvar og en mindre marine. Fra 2023 er Finland medlem av NATO. Siden 1956 har finske styrker deltatt i internasjonale militære operasjoner.

Utviklingen av den finske forsvarsmakten, særlig etter andre verdenskrig, har vært preget av forholdet til den store naboen i øst, Sovjetunionen, og deretter Russland. Finland, som før selvstendigheten i 1917 inngikk i det russiske riket, ble i 1939 angrepet av Sovjetunionen i Vinterkrigen. I den såkalte Fortsettelseskrigen gikk Finland, i allianse med Nazi-Tyskland, til angrep på Sovjetunionen og ble i 1944 tvunget til å inngå en fredsavtale som medførte at finnene måtte avstå flere landområder.

Etter krigen forble Finland militært nøytralt og balanserte sikkerhetspolitisk mellom øst og vest. Denne politikken bygde blant annet på et sterkt, nasjonalt og allianseuavhengig forsvar. Som følge av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022 valgte Finland å gå inn i NATO. Landet hadde allerede i flere år deltatt i det nordiske militære samarbeidet og styrket det bilaterale samarbeidet med flere land, særlig Sverige, men også USA.

En selvstyrt del av Finland, Åland, er helt siden 1856 demilitarisert, og innbyggerne er unntatte verneplikt. Finlands inntreden i NATO har ikke endret Ålands status.

Forsvarets rammer

Det finske forsvaret
Finske soldater på øvelse i Sverige i 2019.
Av /Forsvaret.

Finlands forsvarsmakt ledes av en forsvarssjef, gjennom forsvarsstaben (Pääesikunta). Landets president er konstitusjonelt øverstkommanderende. Forsvarspolitikken fastsettes av parlamentet, som også vedtar økonomiske og strukturelle rammer. Finland oppfyller NATO-målet om å bruke minst to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvarsformål.

Regionalt samarbeid

Finlands militære samarbeid med andre land var under den kalde krigen begrenset av de selvpålagte restriksjoner som følge av forholdet til Sovjetunionen. Slutten på den kalde krigen åpnet for bredere samarbeid, særlig innenfor Norden, men også gjennom deltakelse i internasjonale operasjoner, også andre enn de som var ledet av FN.

Den største forsvarspolitiske endringen kom med medlemskapet i NATO, fra 4. april 2023, etter at landet søkte medlemskap i mai 2022. Finland ble med i NATOs samarbeidsprogram Partnerskap for fred i 1994, og i 2014 ble landet en NATO Enhanced Opportunities Partner, som er det høyeste samarbeidsnivået uten medlemskap.

Før dette hadde Finland deltatt i et stadig tettere forsvarssamarbeid i Norden, blant annet gjennom Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO). Et trilateralt forsvarssamarbeid mellom Finland, Norge og Sverige ble inngått i 2020. Finland ble medlem av EU i 1995, og har stilt styrker til EUs kampgrupper (EU Battle Group) siden 2006; herunder Nordic Battlegroup. I 2017 ble Finland med i den multinasjonale reaksjonsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF).

Forsvarssamarbeidet mellom Finland og Sverige, så vel som med USA og Estland, har som et regionalt formål å styrke sikkerheten i Østersjøregionen.

Bilateralt samarbeid

Ut over regionalt samarbeid utviklet Finland etter den kalde krigen et særlig nært tosidig forsvarssamarbeid med Sverige og USA, samt Estland.

De to nøytrale nabostatene Finland og Sverige har et langt forsvarssamarbeid. En avtale om forsterket samarbeid ble undertegnet i 2014. En ny avtale, som tilrettela for felles militære operasjoner i hvert av landene, ble inngått i 2018. En avtale fra 2022 forenklet en gjensidig bruk av de to lands territorier i fred, krise og krig.

Både innenfor en regional ramme og bilateralt har Finland utviklet et nært militært samarbeid med Estland. På 1990-tallet bidro Finland blant annet med opplæring av estiske offiserer; senere utvidet til samarbeid om anskaffelse av materiell. I 2022 inngikk de to land en avtale om å samordne kystforsvaret. Samarbeidet er forsterket etter Finlands inntreden i NATO. Finsk-estisk militærsamarbeid har røtter tilbake til 1930-tallet, da en hemmelig forsvarsavtale ble inngått; også den gang overfor Sovjetunionen, trusselen fra øst.

Finland utviklet et bilateralt samarbeid med USA før medlemskapet i NATO, blant annet innenfor rammen av Partnerskap for fred fra 1994, og det utvidede NATO-samarbeidet fra 2014. I 2005 inngikk de to land en avtale omkring luftforsvarsaktiviteter, og i 2016 en avtale om utvidet militært samarbeid. En trilateral avtale mellom Finland, Sverige og USA ble inngått i 2018. En avtale om utvidet samarbeid med USA (Defence Cooperation Agreement, DCA), ble inngått i 2023. Den gir USA adgang til bruk av finsk territorium, og utplassering av amerikanske styrker; noenlunde tilsvarende en avtale også Norge har inngått med USA (Supplementary Defense Cooperation Agreement, SDCA).

Militært samvirke

Finske styrker har deltatt i flere militærøvelser i både Norge og Sverige på 2000-tallet, og norske og svenske styrker har øvd sammen med finske i Finland. Finske styrker har deltatt med land- og luftstridskrefter under vinterøvelser i Norge, ikke minst under Cold Response. Finland, Norge og Sverige har annet hvert år siden 2013 gjennomført luftforsvarsøvelsen Arctic Challenge Exercise, med deltakelse også fra andre land.

Forsvarets innretting

Finland forsvar har i moderne tid alltid vært innrettet for forsvar av finsk territorium og selvstendighet, og mot trusselen fra øst. Etter Sovjetunionens oppløsning og de baltiske staters selvstendighet, er den sikkerhetspolitiske innretting fokusert også på Østersjøen og Baltikum. Dette er ytterligere forsterket ved finsk, og deretter svensk NATO-medlemskap. Størstedelen av den finske forsvarsmakten er utplassert mot den finsk-russiske grense og Østersjøen, men Finland har også militær tilstedeværelse i Arktis, med Jegerbrigaden (Jääkäriprikaati) i Sodankylä.

Etter andre verdenskrig har forsvaret blitt bygd opp med stort volum, med fleksibilitet, mobilitet og tilpasningsevne til omskiftelige sikkerhetspolitiske omgivelser. En viktig del av det finske forsvarskonseptet er å utnytte de fortrinn terreng og klima gir av fordeler for en forsvarer, i tråd med erfaringene fra Vinterkrigen. Russland er fortsatt Finlands uttalt største sikkerhetspolitiske trussel. Forsvaret er ikke utelukkende innrettet mot mulig konvensjonelt angrep; like mye mot såkalt hybrid krigføring, blant annet i cyberdomenet.

Hovedoppgavene til det finske forsvaret er omtrent de samme som for det norske. Det skal overvåke og sikre nasjonalt territorium og trygge innbyggerne, blant annet ved å avskrekke en motstander og bidra til å avverge terror, og støtte andre myndigheter. Forsvaret deltar også i internasjonal krisehåndtering.

Det finske forsvaret er et folkeforsvar som kan mobilisere en stor del av befolkningen til militær innsats. Det kan også gjennom sitt totalforsvar trekke på store deler av samfunnet for øvrig. Dette tilsvarer det norske totalforsvarskonseptet, men er enda dypere forankret, mye på grunn av Finlands nære militære historie. I likhet med den moderne forsvarsmakten er det finske totalforsvaret forankret i erfaringene fra andre verdenskrig, og den eksistensielle kampen for finsk selvstendighet.

Etter den sovjetisk-ledede invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968 endret det finske forsvaret sin innretting for å kunne motstå den type overfall. Avgjørende vekt ble lagt på territorielt forsvar, med utnyttelse av terreng og omgivelser, for å slite ut en fiende, som under Vinterkrigen, og komplettert med et styrket totalforsvar. Hovedinnrettingen var fortsatt avskrekking for å forhindre et overfall.

Forsvarets oppbygging

F/A-18C Hornet fra det finske flyvåpenet
Puolustusvoimat / The Finnish Defence Forces.

Det finske forsvaret er Nordens største takket være en stor krigsstyrke og en enda større reserve. Krigsoppsettingen er på 280 000 soldater; reservestyrkene på nærmere 900 000. Vernepliktig personell tilhører reserven til fylte 50 år; offiserer og underoffiserer til 60 år.

Fundamentet er allmenn verneplikt for menn. Finland har ikke pålagt verneplikt for kvinner, men innførte i 1995 frivillig militærtjeneste for denne delen av befolkningen. Kvinner kan ta militær utdanning og tjenestegjøre i alle deler av forsvarsmakten. Årlig gjennomfører vel 20 000 finske menn førstegangstjeneste. Den varierer i lengde, avhengig av tjenestetype, og er på 165, 255 eller 347 dager. De som utdannes til offiserer eller underoffiserer, og de mannskaper som får de mest krevende oppgaver, avtjener 347 dager. Grunnleggende rekruttutdanning er på seks uker.

I fredstid teller det finske forsvaret omkring 12 000 personer, hvorav en tredel er sivile. I tillegg kommer vernepliktige inne til førstegangstjeneste.

Hovedstruktur

Det finske forsvaret består av de tre forsvarsgrenene Hæren (Maavoimat), Marinen (Merivoimat) og Luftforsvaret (Ilmavoimat), samt blant annet Høgskolen (Maanpuolustuskorkeakoulu) og ulike støttefunksjoner, inklusive Etterretningstjenesten (Puolustusvoimien tiedustelulaitos) og Logistikkverket (Puolustusvoimien logistiikkalaitos).

Finland har også en grensevakt (Rajaturvallisuus) med politimessige fredstidsoppgaver, underlagt Innenriksdepartementet. Den er militært organisert, er oppsatt med patruljefartøy og fly, og vil inngå i en eventuell krigsmobilisering.

Hæren utgjør hovedtyngden av det finske forsvaret, både i fredstid og ved mobilisering. Personellstyrken i fredstid er på om lag 4400, pluss rundt 18 000 vernepliktige. Hærens krigsoppsetting er på rundt 180 000 soldater. Den består av operative styrker og territorielle og lokale tropper. Hæren er organisert i brigadeforband og mekaniserte kampgrupper, og hovedstyrkene er forlagt til det sørlige og sørøstlige Finland.

Marinen er relativt liten, og er tilpasset operasjoner i Østersjøen, med vekt på overvåking blant annet gjennom patruljering, og minelegging og -leting. Personellstyrken i fredstid er på rundt 1400, pluss om lag 3200 vernepliktige. Ved siden av rent nasjonale oppgaver deltar marinen i den flernasjonale overvåking av Østersjøen. Marinen er organisert med hovedkvarter og fire enheter på brigadenivå, med seks kampgrupper.

Luftforsvaret er forholdsvis lite, men har – og får – betydelige ildkraft for å overvåke og sikre finsk territorium. Personellstyrken i fredstid er på vel 2000, samt rundt 1300 vernepliktige. Flystyrken opererer fra flere baser, og vil i krigstid også kunne bruke andre flyplasser så vel som veier. Flyvåpenet er organisert med hovedkvarter og fire enheter på brigadenivå, med tre kampskvadroner.

Hovedmateriell

Den finske hærens stridsvogner av typen Leopard 2A6 ble anskaffet fra 2014.
Puolustusvoimat / The Finnish Defence Forces.

Det finske forsvaret anses som godt utrustet med alle klasser materiell, og med betydelige reservebeholdninger. Finland har opprettholdt en høyere materiellberedskap enn Norge, og er tyngre utrustet på land- og luftsiden.

Hæren har om lag 200 Leopard stridsvogner (2A6 og 2A4) som sitt tyngste våpen, støttet av et tilsvarende antall kampvogner. Finland har Vest-Europas sterkeste artilleristyrke, med rundt 800 skyts, samt om lag 75 enheter rakettartilleri. Hovedtyngden av det finske forsvaret består av infanteri, og Hæren har om lag 700 pansrede personellkjøretøy og 1200 beltevogner, så vel som 20 transporthelikoptre (NH90). Finland har flere typer luftvern, inklusive norsk-amerikanske NASAMS. Det israelske systemet David’s Sling ble bestilt i 2023.

Marinen har en flåte på 20 patruljebåter, 8 minekrigsfartøy og 52 lette landgangsfartøy, samt 7 logistikk- og støttefartøy. Finland moderniserer sin flåte, blant annet med nye, multirolle Pohjanmaa-klasse korvetter og Hämeenmaa-klasse mineleggere. Korvettene vil ha kapasitet til overflate- så vel som anti ubåt-krigføring.

Luftforsvaret har en oppsetting med hovedsakelig 62 Hornets (F/A-18 C og F/A-18D) jagerfly, som fra 2026 erstattes av 64 bestilte F–35A Lightning II. Dertil har de treningsfly og lette kampfly og transportfly.

Finland har en betydelig våpenindustri, blant annet gjennom konsernet Patria, som er deleid av det den finske stat og norske Kongsberg Gruppen. Patria eier på sin side 50 prosent av norsk-finske Nammo. Patria produserer blant annet det pansrede personellkjøretøyet Patria Pasi, tidligere kjent under navnet Sisu, som også er brukt i den norske hæren.

Bruk av forsvaret

Det finske forsvaret deltok i aktiv strid under andre verdenskrig. Først mot det sovjetiske overfallet under Vinterkrigen, deretter i det finsk-tyske motangrepet for å ta tilbake tapt finsk territorium.

Finland har deltatt i en rekke internasjonale operasjoner, fra det første styrkebidraget ble sendt til FN-operasjonen United Nations Emergency Force (UNEF) i Midtøsten i 1956. Under den kalde krigen avgrenset Finland seg til FN-operasjoner, hvorav flere i Midtøsten: UNFICYP på Kypros fra 1964, UNDOF på Golan fra 1979 og UNIFIL i Libanon fra 1982, samt observatørkorpset UNTSO fra 1967. Finland har også deltatt i flere FN-operasjoner i Afrika – Namibia (UNTAG), Sør-Sudan (UNMISS), Mali (MINUSMA) og Somalia (UNSOM) – og på Balkan: UNPREDEP og UNPROFOR. I sistnevnte inngikk Finland i en nordisk bataljon sammen med Norge og Sverige. Finske observatører har deltatt i UNMOGIP i India og Pakistan.

Finland har også bidratt til NATO-ledede operasjoner i Kosovo (KFOR), Irak (NMI) og Afghanistan (ISAF og RSM); i koalisjonsstyrken Operation Inherent Resolve i Irak; og i EU-operasjoner i Mali, Somalia og Middelhavet.

Finland har lenge deltatt i det nordiske samarbeidet om fredsbevarende operasjoner, blant gjennom utdanning av FN-observatører ved sitt utdannings- og treningssenter i Niinisalo.

Historie

Finlands moderne forsvar ble grunnlagt i 1918, året etter selvstendigheten, og er særlig utviklet etter andre verdenskrig.

Fram til uavhengigheten i 1917 var Finland, fra 1809, en selvstyrt del av Russland. Finske avdelinger deltok i flere kriger på russisk side, blant annet i Krimkrigen. Før dette var Finland underlagt Sverige, og deltok derigjennom i en rekke kriger. Tsaren oppløste i 1910 finske avdelinger som tidligere hadde inngått i den svenske hæren. Andre finske avdelinger inngikk i den russiske. I perioden 1881–1905 hadde Finland sin egen vernepliktshær, adskilt fra den russiske. En første marine-enhet ble etablert i 1830.

Etter opprettelsen av republikken Finland i 1917 var det borgerkrig mellom såkalte hvite og røde styrker, støttet av henholdsvis Tyskland og Russland. De hvite styrkene, under ledelse av senere marskalk og president Carl Gustaf Mannerheim, gikk seirende ut av borgerkrigen. Mannerheim ble finsk forsvarssjef under andre verdenskrig. Etter borgerkrigen ble det finske forsvaret organisert og trent av tyske offiserer, og verneplikt innført.

I likhet med Norge hadde Finland underfinansiert sitt forsvar opp mot andre verdenskrig. Likevel slo finske styrker tilbake de tallmessig overlegne sovjetiske angriperne under Vinterkrigen i 1939–1940. Den finske forsvarsviljen var utslagsgivende. Frivillige fra mange land meldte seg på finsk side, også om lag 700 nordmenn. Rundt 25 000 finske soldater ble drept i Vinterkrigen.

Under Fortsettelseskrigen fra 1941 gikk finske og tyske styrker til angrep på Sovjetunionen, før Finland i 1944 måtte inngå en våpenhvile. Som del av denne avtalen ble finnene pålagt å drive de tyske styrkene i Nord-Finland ut av landet. I den påfølgende Lapplandskrigen, vinteren 1944–1945, ble de tyske styrkene tvunget til å trekke seg tilbake og inn i Norge. Dette ble etterfulgt av den tyske nedbrenningen av og tvangsevakueringen fra Finnmark og Nord-Troms. Finland måtte deretter avgi de nordligste deler av landet, med Petsamo-korridoren, og fikk dermed ikke lenger adgang til Atlanterhavet. Etter krigen ble det finske forsvaret demobilisert og omorganisert. Over 60 000 finske soldater ofret livet i Fortsettelseskrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg