Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hamar domkirke

Hamar domkirke fra 1866 er en nygotisk langkirke i hvitpusset tegl med tårn i vest.

Hamar domkirke
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hamar domkirke er en kirke i Hamar kommune i Innlandet fylke. Den hører til Hamar sokn i Hamar bispedømme og forvaltes av Hamar kirkelige fellesråd.

Kirken ble oppført i 1866 og er en nygotisk langkirke i hvitpusset tegl med tårn i vest. Den ble oppført av den lokale byggmesteren Herman Frang etter tegninger av den tyske arkitekten Heinrich Ernst Schirmer. Kirken har 500 sitteplasser og ligger i sentrum av Hamar by.

Historie

Gamle Hamar domkirke

 Kirkeruinen på Domkirkeodden
Kirkeruinen på Domkirkeodden.
Kirkeruinen på Domkirkeodden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hamars gamle domkirke ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200 på et område som i dag kalles Domkirkeodden. Kirken ble ødelagt under Den nordiske sjuårskrigen i 1567, og har siden ligget i ruiner. Ruinene har en karakteristisk profil, og midtskipets sørvegg har lenge vært et symbol for Hamar. Domkirkeruinene er i dag en del av Anno museum.

Byggingen av nye Hamar domkirke

Som følge av at Hamar fikk bystatus i 1849 og gjenoppsto som selvstendig bispedømme i 1864, ble det besluttet å bygge en ny domkirke i byen. Den nye domkirken på Hamar ble innviet den 15. desember 1866.

Endringer og restaureringer

Kirken har blitt fornyet og restaurert flere ganger siden den ble oppført. I 1924 ble koret utsmykket med glassmalerier av Enevold Thømt, som også dekorerte korbuen i 1930.

I perioden 1952–1954 ble mye av interiøret restaurert etter tegninger av arkitekt Arnstein Arneberg. Under restaureringen fikk kirken også ny inngangsdør og prekestol etter tegninger av Arnstein Arneberg. Den åttekantete prekestolen er skåret av Anthon Røvik og har blant annet et bilde av Frans av Assisi.

Det tredelte alterbilde fra 1954 er malt av Henrik Sørensen. Det har en nordisk utseende Kristus med brutte lenker som midtmotiv. Døpefonten i granitt står til venstre for alteret, og er sammen med to alterlysestaker i sølv det eneste som er igjen av det opprinnelige interiøret før 1952.

Orgel

Hamar Domkirke fikk sitt første orgel i 1880, 14 år etter at kirken var ferdig bygd. Det var et forholdsvis lite instrument, bygd av orgelbyggeren August Nielsen. Orgelet hadde 15 stemmer, to manualer og pedal. Med årene vokste behovet for noe større, og i 1925 ble det installert et nytt orgel, levert av orgelbyggeriet Olsen & Jørgensen. Dette hadde 31 stemmer, to manualer og pedaler. I 1966, samme år som kirkens 100-årsjubileum ble feiret, ble orgelet ombygd og utvidet til 35 stemmer. Orgelet fikk da tre manualer og elektrisk traktur. Orgelbyggeriet som utførte arbeidet var Norsk Orgel og Harmoniumfabrikk i Snertingdalen.

Domkirken fikk et nytt, stort orgel i 2023. Det ble levert av orgelbyggeriet Weimbs Orgelbau GmbH, Tyskland. Orgelet har 45 stemmer, fordelt på tre manualer og pedal. Spilletrakturen er mekanisk, og registertrakturen er elektrisk med digital styring av stemmekombinasjonene. I tillegg til den stasjonære spillepulten foran orgelet på galleriet er orgelet forsynt med en elektrisk betjent og flyttbar spillepult på kirkegolvet. Fasaden er en gjenbruk fra Olsen & Jørgensen-orgelet fra 1925.

Weibms-orgelet er stilistisk allsidig. Orgelbyggeren opplyser at instrumentets klanglige forankring hovedsakelig er den er klassiske orgeltradisjonen, med enkelte innslag av romantiske og symfoniske trekk. Kirken har også et lite kororgel. Det har 4 ½ stemmer, bygd av orgelbyggeriet Ryde & Berg i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Dette er ikke Hamar domkirke. Hamar domkirke ligger midt i byen og ble bygd i 1866: http://www.kirken-hamar.no/Kirker/Hamar-domkirke
Det som omtales her, er middelalderens domkirke i Hamarkaupangen.
Kunne denne artikkelen romme både middelalderens og dagens kirker?

svarte Nina Aldin Thune

Artikkelen bør kanskje omhandle den nåværende kirken. og denne kan være et underavsnitt eller en ny artikkel. Jeg er enig i at dette er misvisende slik det står.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg