I kaoset som fulgte invasjonen i 2003 klarte ikke USA alene å sørge for tilstrekkelig sikring av offentlig infrastruktur og sikre ro og orden. Samtidig kom store mengder våpen på avveie. Disse havnet både hos avsatte og arbeidsledige tidligere medlemmer av det tidligere sikkerhetsapparatet og hos kriminelle. Våpen og personell tilfløt også militsgrupper som ble etablert for å kjempe mot de utenlandske styrkene og de nye irakiske sikkerhetsstyrkene.
Motstandsbevegelsen ble av amerikanerne allerede ved utgangen av 2004 anslått til å bestå av 20 000 medlemmer. Disse tilhørte en rekke forskjellige grupper med ulik motivasjon. Noen var sekulære nasjonalister med tidligere tilknytning til Baath-regimet, inkludert offiserer fra det oppløste irakiske forsvaret. Andre grupper var religiøse, både sunni- og sjiamuslimer, og noen var ytterliggående jihadister.
Den første tiden etter okkupasjonen var motstanden sterkest i det såkalte «sunnitriangelet» mellom Fallujah og Ramadi vest for Bagdad samt Tikrit i nord. Her rådde det frykt blant sunniene for å komme under et sjiadominert styre. Flere enkelthendelser bidro til oppslutningen om motstanden, blant annet USAs omfattende angrep på Fallujah i april 2003 og november 2004 for å knekke motstanden, som i stor utstrekning ble støttet av religiøse sunniledere. Avsløringen av amerikanske soldaters mishandling av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad i 2004 bidro også til motstanden; det samme gjorde vedvarende manglende sikkerhet, samt vanskelige sosiale og økonomiske forhold: mangel på mat og medisiner samt usikker strømforsyning, sterkt økende priser og svært høy arbeidsledighet.
I tillegg til motstand mot okkupasjon og tilstedeværelse av utenlandske styrker, ble det etter 2003 en økt kamp mellom politiske og religiøse retninger. Flere politiske grupperinger baserte seg på skillet mellom sjia og sunni, men også skiller innad i disse. Irak er også et sterkt stammebasert samfunn, og etter Saddams fall fikk stammeledere og klaner større politisk betydning på grunn av manglende sentral styring i landet.
I kampen mot okkupasjonen tok religiøst motiverte grupper blant både sunnier og sjiaer til våpen. En av de viktigste var sjialederen Muqtada al-Sadrs al-Mahdi-milits, bygd opp med støtte fra Iran, som også kjempet sammen med sunnier i Fallujah.
I sunniområder vokste det frem grupperinger av jihadister, ytterliggående salafister som så motstand mot okkupasjonen som en religiøs plikt. På grunn av manglende grensekontroll fikk de tilsig av utenlandske soldater som ønsket å kjempe for islam blant annet ved å bekjempe USA. De tok i bruk bilbomber og selvmordsbomber mot utenlandske mål og irakiske myndigheter. Mange av dem kom fra Jemen og Saudi-Arabia, og de påførte de amerikanske styrkene betydelige tap. Det var også slike som sto bak angrepet på FN-hovedkvarteret i Bagdad august 2003, og mange kidnappinger av utlendinger i Irak. Jordanskfødte Abu Musab al-Zarqawi, med sin gruppe Jamaat al-Tawhid, sto fram som jihadistenes fremste leder, med påståtte nære forbindelser til al-Qaida, og etter hvert regnet som nettverkets nestleder.
Selv om kurderne i hovedsak har sett seg tjent med den amerikanske intervensjonen, sto også kurdiske islamske grupper bak angrep mot amerikanske mål i Nord-Irak. Blant disse hører Ansar al-Sunna, som har utspring i Ansar al-Islam, og som har kjempet for en uavhengig, islamsk republikk i Nord-Irak.
En hovedprioritet for det amerikanske styret var å bygge opp en sivil irakisk administrasjon med en egen militær kapasitet. Både politiet og forsvaret ble bygd opp, og gradvis satt inn i kampen mot opprørerne og mot den utbredte kriminaliteten.
Voldsutviklingen i Irak forverret seg gradvis, til den i 2006–2007 nådde et omfang som ble betegnet som en borgerkrig. Situasjonen førte til at USA satte inn større styrker i en større offensiv sammen med irakiske styrker i 2007, hvoretter voldsbruken avtok i 2008.
Kommentarer (2)
skrev Terje Berentsen
Det skrives i artikkelen at Tyrkia har engasjert seg militært i irakisk Kurdistan, men hvorfor nevnes ikke at de har okkupert deler av kurdisk selvstyre område?
svarte Stig Arild Pettersen
Hei, og takk for kommentaren. Denne artikkelen er til revisjon.
Mvh, redaktør Stig Arild Pettersen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.