Mot slutten av 1880-tallet får Albéniz’ musikk et mer markant og typisk spansk stilistisk uttrykk. Årsaken er å finne i møtet mellom Albéniz og komponisten Felipe Pedrell, den ledende personen i utviklingen av den nasjonale spanske musikken. Han inspirerte Albéniz til å finne frem til det særegne og mest karakteristiske ved spansk musikk. Dette resulterte i «Suite Española», op. 47, komponert årene 1882–1889, berømt for sin vanskelige og intrikate melodikk og brå dynamiske endringer.
Albéniz tok i bruk «canto jondo», en dyp og meget seriøs form for sang, en variant av flamenco, som ofte handler om død og angst, eller har religiøst innhold. Han tok også i bruk skalaer som frygisk, eolisk, miksolydisk og heltoneskalaen i komposisjonene. Et annet karakteristisk trekk ved Albéniz' komposisjoner er at han omdanner det klaver-typiske til det gitar-typiske. Ved å bruke gitaren som modell og hente inspirasjon fra andalusisk folkemusikk, men uten å anvende faktisk folkemusikk, oppnådde Albéniz et stilistisk, spansk uttrykk som skapte inntrykk av enkel og spontan improvisasjon. «Córdoba», nr. 4 fra op. 232 fra 1892, revidert 1898, er det mest typiske i Albéniz’ produksjon fra denne tiden. Selv anså Albéniz klaversuiten «Iberia» , en suite bestående av 12 klaver-«impresjoner», som et av sine fremste verk. Det ble komponert i 1906–1908.
Albéniz bodde og virket i lengre perioder i Frankrike noe som resulterte i vennskap med og musikalsk påvirkning på en rekke franske komponister, blant andre Claude Debussy og Maurice Ravel.
Et av Albéniz’ mest kjente og oftest spilte verk er klaverstykket «Asturias». Stykket er ment å frembringe minnet om Alhambra, den berømte borgen fra maurernes andalusiske høykultur i Granada. «Asturias» har ABA-form med to temaer av helt forskjellig karakter, det første med et energisk driv, det andre med en melankolsk kontrast.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.