Maurere er et begrep som først ble tatt i bruk av kristne europeere i middelalderen for å betegne muslimer fra Nordvest-Afrika, Den iberiske halvøya, Sicilia og Malta. Det var altså ikke en betegnelse for en bestemt folkegruppe, men et eksonym brukt av europeere om alle muslimer med nordafrikansk opprinnelse. Likevel er begrepet hovedsakelig forbundet med de muslimske nordafrikanerne som fra 711 erobret Den iberiske halvøya og frembrakte en andalusisk høykultur med sentrum i Granada.
Faktaboks
- Uttale
- mˈaurere
- Etymologi
- av latin mauri, som var romernes navn på befolkningen i det nordlige Algerie og Marokko, romernes Mauretania
- Også kjent som
-
spansk moros; portugisisk mouros; engelsk moors; fransk maures
I 1492 ble de andalusiske maurerne definitivt beseiret av de katolske monarkene Isabella og Ferdinand, og tross løftet om religionsfrihet ble de søkt tvangskristnet av stat og inkvisisjon. Et opprør i Granada i 1568–1570 førte til at muslimene i 1609 ble tvunget til å utvandre, og de bosatte seg særlig i Marokko.
I vår tid brukes betegnelsen mest om et stort antall hassania-talende nomadiske og bofaste folkegrupper i det vestlige Sahara, særlig i Mauritania, som har et fellesskap i språk og kultur. Varianter av begrepet er også i bruk blant muslimer i det sydlige Filippinene og ulike grupper av muslimer med arabisk avstamming på Sri Lanka. De fleste av disse gruppene har omfavnet betegnelsen og gjort den til sin egen slik at den i dag fungerer som et endonym.
Utover dette, er begrepet fremdeles i bruk i nedsettende og rasistisk forstand for å betegne muslimer generelt eller spesifikke grupper som ikke anerkjenner begrepet, slik som marokkanere. I flere spansk- og portugisisk-talende land brukes begrepet om alle mørkhudede, noen ganger beskrivende og noen ganger synonymt med «neger».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.