Perón vant presidentvalget i 1946 med 53% av stemmene. Det var gode økonomiske tider for Argentina, og Perón gjennomførte omfattende sosiale tiltak og reformer. Disse skaffet ham og hans ektefelle Evita Perón enorm popularitet, særlig blant arbeiderklassen.
Han bygde opp en bred politisk allianse, med arbeidere, kirken, industrieiere og militære som sentrale aktører. Samtidig nølte han ikke med å stemple de som var i opposisjon til denne alliansen som fiender av Argentina.
Perón hadde en svært pragmatisk holdning til politikk og ideologier, og dette gjør det vanskelig å klassifisere politikken hans. Både sosialdemokratiet og fascismen hadde stor innflytelse på ham. På den ene siden utvidet han demokratiet ved å inkludere arbeiderklassen og kvinner i landets politiske system. På den annen side innskrenket han demokratiet ved å undergrave politiske institusjoner og friheter.
Den betegnelsen som passer best på Perón er populist. Han var en karismatisk leder som etablerte et direkte forhold til "folket", og anså mange av de politiske institusjonene som representanter for "eliten" og fiender av folket.
Perón ble gjenvalgt i 1952 med hele 62% av stemmene. Men landet gjennomgikk samme året en økonomisk krise som tvang Perón til å gjøre betydelige innstramninger. Populariteten hans begynte å dale, og i 1954 fikk han den katolske kirken mot seg. Året etter ble han styrtet i et militærkupp og sendt i eksil.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.