I 1525 fylte Katarina 40 år. Til kong Henriks store fortvilelse hadde hun ikke vært gravid siden 1518. Kongen ønsket seg en ektefødt sønn som tronarving, og lurte på om det kunne være religiøse årsaker til at han ikke fikk det med Katarina. Henrik var ikke så lite av en amatør-teolog og hadde blant annet skrevet en avhandling mot lutheranismen. Nå mente Henrik, på bibelsk grunnlag, at ekteskapet med Katarina var forbannet etter det gammeltestamentlige forbudet mot å gifte seg med sin brors kone. Forbudet han viste til står i 3. Mosebok, kapittel 20, vers 21.
Fra omkring 1527 forsøkte Henrik derfor å få pave Klemens 7. til å oppløse ekteskapet så han kunne gifte seg med den livlige hoffdamen Anne Boleyn. Paven holdt seg imidlertid til den tysk-romerske keiser Karl 5, som var Katarinas søstersønn, og trenerte saken. I 1528 opprettet kardinal Wolsey, som var Henriks allierte, et pavelig tribunal i England for å avgjøre spørsmålet. Den pavelige utsendingen Lorenzo Campeggio kom til England i samme år for å holde oppsyn med rettsforhandlingene.
Under rettssaken holdt dronning Katarina et flammende innlegg der hun sverget på at ekteskapet med Arthur aldri hadde blitt fullbyrdet. Campeggio, som hadde fått hemmelige instruksjoner om å trekke saken ut så lenge som mulig, henviste i 1529 hele saken til paven, og rettssaken ble avsluttet uten noen løsning. I januar 1531 forbød endelig paven Henrik å gifte seg på nytt under trussel om ekskommunikasjon. Dette førte til Henriks brudd med pavestolen og innføringen av reformasjonen i England.
Katarina ble sendt vekk fra hoffet i 1531 og fikk ikke treffe datteren Maria etter dette. I januar 1533 giftet Henrik seg med Anne Boleyn, og i mai samme år erklærte erkebiskop Thomas Cranmer ekteskapet mellom Katarina og Henrik for å være ugyldig.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.