FN slo i 1999 fast at Kosovo er en integrert del av Serbia og Montenegro (nå Serbia), men FN administrerte området fra 1999 i påvente av en definitiv løsning. Kosovoalbanerne ønsket full uavhengighet, mens serberne sa seg villige til å kjempe med våpen i hånd for å beholde provinsen.
FN har satt sterkt preg på Kosovos utvikling. Fra 2002 til 2004 var det internasjonale samfunnets tilnærming formulert som «standard før status». Dette betydde at man satte spørsmålet om Kosovos politiske status på hold og først fokuserte på å oppnå visse internasjonale standarder. Disse gikk blant annet ut på å bygge fungerende demokratiske institusjoner, forbedre offentlig sektor, etablere en rettsstat og sikre bevegelsesfrihet for alle innbyggerne. Etter en ny voldsbølge i mars 2004, mot serbere, innså det internasjonale samfunn at spørsmålet om Kosovos status ikke kunne utsettes i det uendelige.
Den norske diplomaten Kai Eide var FNs generalsekretærs spesialutsending til Kosovo i 2004 og 2005. Etter at Eide la frem sin rapport høsten 2005, vedtok FNs sikkerhetsråd å sette i gang internasjonale forhandlinger for å avgjøre Kosovos fremtid. Ny spesialutsending ble finske Martti Ahtisaari. Sommeren 2006 møttes for første gang offisielt lederne for Serbia (president Boris Tadic og statsminister Vojislav Koštunica) med sine kosovoalbanske kolleger Fatmir Sejdiu og Agim Çeku. Partene inntok diametralt forskjellige posisjoner.
I 2007 la Ahtisaari frem sin plan som i praksis innebar et selvstendig Kosovo; provinsen skulle få egen grunnlov og statssymboler, egne væpnede styrker og selvstendig plass i internasjonale organisasjoner. Planen slo også fast Kosovos «multietniske karakter» og inneholdt garantier for den serbiske minoriteten. Den inneholdt også en tidsplan for uavhengighetsprosessen, og ordene som ble brukt var «overvåket uavhengighet».
Serbia avviste planen umiddelbart og brakte saken inn for FN. Russland blokkerte vedtak som støttet Ahtisaaris plan, mens Serbias krav ble avvist av de øvrige faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd. Kosovos nasjonalforsamling vedtok å støtte planen, men den serbiske befolkningsgruppen boikottet valgene og deltok ikke i nasjonalforsamlingen.
To nye organisasjoner overtok etter FN: En EU-misjon ved navn EULEX, etter det latinske ordet for «lov», og ICO (International Civilian Office). EULEX' oppgave skulle være å overvåke aspekter relatert til lov og rettsvesen, med rett til selvstendig etterforskning av spesielt vanskelige saker som krigsforbrytelser, organisert kriminalitet og interetnisk vold. ICO, ledet av ICR, den internasjonale sivile representanten, var EUs spesialutsending og skulle monitorere at Kosovos styresmakter forholdt seg til Ahtisaari-planen, selv om denne aldri var blitt anerkjent i Sikkerhetsrådet. Mens serbisk side hadde russisk støtte, var støtten fra USA sentral for den albanske sidens ambisjoner om uavhengighet.
Høsten 2007 ble Hashim Thaçi ny statsminister i Kosovo. Han var tidligere leder for kosovoalbanernes frigjøringshær UCK og var i 1999 ansvarlig for samarbeidet med NATO under aksjonene i Kosovo. Thaçi leder Kosovos demokratiske parti PDK.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.