Loppa
Faktaboks
- Samisk navn
- Láhppi
- Administrasjonssenter
- Øksfjord
- Fylke
- Finnmark
- Innbyggertall
- 864 (2024)
- Landareal
- 671 km²
- Høyeste fjell
- Øksfjordjøkelen, Ákšovuonjiehkki (1191 moh.)
- Innbyggernavn
- loppværing
- Målform
- bokmål
- Kommunenummer
- 5614 (tidligere 5432 og 2014)
Natur
Loppa er berglendt med mange spisse tinder, noen også med isbreer. Den største breen er Øksfjordjøkelen på grensen mot Troms, som også er fylkets høyeste fjell på 1204 meter over havet. Fastlandsdelen er sterkt oppskåret av fjorder.
Berggrunnen i Loppa består for det meste av gabbro, men i nordvest finnes også noe gneis og kvartsskifer.
Bosetning
Noe over halvparten av bosetningen finnes nå i og omkring administrasjonssenteret Øksfjord, mens den øvrige bosetning er spredt langs kysten. De største grendene er Nuvsvåg, Bergsfjord og Sandland.
Det er ett tettsted i kommunen (ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon): Øksfjord med 496 innbyggere (2023). 57 prosent av innbyggerne i kommunen bor her. Tettstedet er 0,3 km².
Folketallet i Loppa var preget av vekst frem til omkring 1960, men har deretter gått betydelig tilbake. I tiåret 2001–2011 gikk befolkningen ned med 24,1 prosent mot 0,9 prosent i fylket som helhet. Frem mot 2050 forventes noe stigende folketall.
Næringsliv
Næringslivet i Loppa er basert på fiske og fisketilvirkning. Fisket har gått kraftig tilbake siden 1960-årene. I 2014 var 48 fiskefartøyer registrert i Loppa, og i 2009 var det 65. Fra 1980-årene er det etablert flere fiskeoppdrettsanlegg.
Øksfjord har det meste av industrien i kommunen med både filetfabrikk med fryseri og sildoljefabrikk. Det er et skiferbrudd på øya Loppa. Jordbruk har bare betydning som bigeskjeft, og er i vesentlig grad basert på sauehold.
Loppa har lite vannkraftproduksjon. Kommunen har ett vannkraftverk, Bergsfjord (i drift fra 1959), med en årlig produksjon på 2,93 gigawattimer (gjennomsnitt 1993-2020).
Samferdsel
Øksfjord er kommunikasjonssenter i Loppa med hurtigruteanløp og hurtigbåtrute til Hammerfest og den øvrige delen av kommunen. Det er fergeforbindelse Øksfjord–Hasvik. Fra Øksfjord går riksvei 882 sørover til E6. De vestlige delene av kommunen har ikke veiforbindelse med riksveinettet.
Administrativ inndeling og offentlige institusjoner
Loppa hører til Finnmark politidistrikt, Vestre Finnmark tingrett og Hålogaland lagmannsrett.
Kommunen er med i regionrådet Vest-Finnmark regionråd sammen med Alta, Hammerfest, Hasvik, Kvalsund, Måsøy og Nordkapp.
Loppa kommune tilsvarer soknet Loppa i Alta prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke.
Mot slutten av 1800-tallet hørte Loppa til Altens fogderi i Finmarkens amt.
Delområder og grunnkretser i Loppa
For statistiske formål er Loppa kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen tolv grunnkretser: Øksfjord, Øksfjord østre, Øksfjordbotn, Øksfjord vestre, Nuvsvåg, Bergsfjorden, Silda, Langfjorden, Sandland, Loppa, Skavnakk og Brynilen.
Historikk og kultur
På øya Loppa er det funnet spor etter norsk bosetning fra vikingtiden og kirketufter fra middelalderen. Her finnes også et fuglefjell.
Øksfjord kirke er ei langkirke i mur fra 1954. Loppa kirke er ei langkirke i tre fra 1953 som bevares som kulturminne.
Kommunevåpenet
Kommunevåpenet (godkjent 1980) har en svart skarv mot en gull bakgrunn, som symboliserer fisket.
Les mer i Store norske leksikon
Eksterne lenker
Litteratur
- Leonhard Gamst og Harald Samuelsberg: Loppas historie : Bygdebok for Loppa kommune, 1983.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.