Den vestlige delen av Alta består av ville, storslagne fjell som er rester etter Den kaledonske fjellkjeden. Høyest rager Vuorašnjárggaháldi (Haldde) på 1149 meter over havet. Den østlige delen av kommunen tilhører Finnmarksviddas grunnfjellsområde med kvartsittskifre (Altaskifer), sandstein og gabbro. Dette østlige området er gjennomskåret av dalfører med flere betydelige vassdrag. Det viktigste vassdraget er Altaelva/Álttáeatnu, som er en av Norges beste lakseelver. Altaelvas løp gjennom Šávču danner Norges mest utpregede canyon.
De største dalførene er Altadalen, Eibydalen og Tverrelvdalen. Andre viktige dalfører er Vesterdalen og Trangdalen, sidedaler til Eibydalen, og Mattisdalen, som munner ut i Kåfjordbotn innerst i Altafjorden.
Ved munningen av Altadalen, der Alta by ligger, er landskapet flatt. Dalene er frodige, med den rikeste furuskogen i Finnmark. Kysten er ofte sterkt innskåret. Øyene har de eneste forekomster av nefelin i Vest-Europa.
Klimaet er kontinentalt; tørt og varmt om sommeren, kaldt om vinteren, og lite nedbør. Om vinteren blåser det ofte utfallsvind, for det meste fra sørvest–sørøst, og bidrar til at det meste av Altafjorden holdes isfri. Høyeste midlere maitemperatur ble målt i 2013 med 8,5 °C. Høyeste temperatur for januar i Finnmark ble målt i Alta den 24. januar 2022. Minst januarnedbør i Alta kom i 2014 med 3,7 millimeter. Mest oktobernedbør kom i oktober 2013 med 85,6 millimeter.
Kommentarer (2)
skrev Eva Sandersen Hetta
Lenken til Kåfjordbotn peker til kommunen Kåfjord i Nord-Troms.
De tre siste delområdene i lista ligger utenfor Alta kommune.
svarte Svein Askheim
Tusen takk for bidraget, som nå er rettet opp, mvh Svein
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.