Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Nigerianske medier regnes som frie og uavhengige, og søker å avsløre korrupsjon og mislighold. Det er registrert over 100 uavhengige medier. Men journalister opererer under vanskelige forhold. Radio er viktigste kilde til nyheter for flest, fulgt av TV, sosiale medier og aviser.

Radio og TV

Radio er den viktigste nyhetskilden i Nigeria. For mange fattige og i rurale områder er radio eneste daglige nyhetskilde. 62 prosent av befolkningen hører daglig på radio, og 34 prosent sier det er deres hovedkilde til nyheter. Omtrent halvparten av nigerianerne har tilgang til TV.

Den antatt viktigste radiokanalen er BBC Africa, som sender på flere språk. Det statlige Federal Radio Corporation of Nigeria (FRCN) har sendinger inndelt i fem soner, hvor det sendes på engelsk og rundt 15 andre nigerianske språk. Nigerian Television Authority (NTA), opprettet i 1976, er statlig kontrollert og har ansvaret for all fjernsynsdrift i landet, med sendere i samtlige delstater. I tillegg er det en rekke private TV- og radiostasjoner.

Internett og sosiale medier

Nesten halvparten av nigerianere har tilgang til internett, og avisenes nettsider rangerer høyt i bruk. Sosiale medier øker i omfang, fra to til 20 prosent mellom 2002 og 2015. Spesielt ungdom i byene bruker blogger og twitter som viktigste nyhetskilder og diskusjonsforum.

Bruk av sosiale medier var avgjørende for den omfattende mobiliseringen av protestene i 2012 (Occupy Nigeria) og 2020 (Endsars) som var de største massemobiliseringene i Den fjerde republikk (fra 1999). Sivilsamfunnet brukte sosiale medier til å overvåke valget i 2015. Dette ble trukket fram som viktig for at det valget ble sett på som det frieste og mest rettferdige i landets historie.

Aviser

Det er flere titalls aviser i Nigeria; ukentlige, daglige og søndagsaviser.

I slutten av kolonitiden var nigerianske aviser og journalister målbærere for uavengighet og koloni-motstand. Fra frigjøringen i 1960 til en privatiseringsbølge på 1990-tallet, var de fleste aviser statseide. I dag er de fleste avisene er på engelsk, og det er større avisutbredelse i sør enn i nord. Men det finnes en rekke regionale og lokale aviser på lokale språk.

Pressefrihet

Regjeringskritiske medier hadde en spesielt vanskelig periode under president Abacha (1993-1998). Kritiske journalister ble fengslet og aviser ble stengt i perioder. Opposisjonsradioen Radio Kudirat (oppkalt etter Kudirat Abiola, kona til vinneren av 1993-valget, Moshood Abiola), ble fra drevet fra Stavanger fra 1996 til 1998, med støtte fra Det norske utenriksdepartmentet (UD) og Worldview Rights.

Ved innføring av valgdemokrati i 1999 ble det lettere for medier å operere. Samtidig er organisasjonen Reportere uten grenser (Reporters Without Borders) bekymret for pressefriheten i landet.

Det er spesielt vanskelig å dekke politikk, terrorisme og korrupsjon. Journalister utsettes for trusler, vold og nektes tilgang til informasjon fra myndigheter og politi. Det har vært flere raid mot redaksjoner de siste årene, og flere journalister har blitt arrestert. En lov om cyber-kriminalitet fra 2015 begrenser friheten på nett. I tillegg får mange journalister ikke utbetalt lønn, men er avhengig av økonomisk støtte fra kilder. Dette gir grobunn for korrupsjon i media.

Tillit

En forskningsundersøkelse fra 2018 rapporterer at nigerianere har relativt lav tillit til media (sammenlignet med Kenya og Sør-Afrika). Mellom 40 og 45 prosent sier de ikke stoler på nigerianske medier. Et stort flertall mener de noen ganger eller ofte møter desinformasjon eller «falske nyheter». Internasjonale medier har høyere tillit enn nigerianske.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg