En intern kjerne av de mest pågående, blant dem Mons Somby, delte telt med lederne Aslak Hætta og Lars Hætta. Somby gav flere ganger uttrykk for at krig mot «de ubotferdige» ville være uunngåelig, og under toget mot Kautokeino kirkested var han og Aslak Hætta påpasselige med at ingen trakk seg ut eller snudde. I alt var 88 voksne og 30 barn involvert i opprøret 7.–8. november 1852.
Somby var aktiv under drapene på handelsmannen Carl Johan Ruth og den forhatte lensmann Lars Johan Bucht og ved plyndringen av handelshuset, da han slo inn dører og vinduer og bad gruppen forsyne seg. For ham var nedbrenningen av handelshuset et hovedmål. Han hevdet at ifølge Skriften måtte man brenne de overvunnes eiendommer. De kunne også forsyne seg av eiendelene. I forhørene etter arrestasjonen holdt han konsekvent på at han hadde handlet i samsvar med sin religiøse tro.
Sammen med lederen Aslak Hætta ble Somby, som nestleder og en av de mest aktive, dømt til døden ved halshugging. I likhet med Hætta mente han at han ikke hadde behov for syndenes forlatelse. Han mente han hadde en guddommelig rett og plikt til å opptre som han gjorde. Derfor trodde han også at Gud ville forhindre dommen i å bli eksekvert. Han besteg skafottet med verdighet.
Mons Sombys yngre bror, Ole Aslaksen Somby, var også sterkt engasjert i urolighetene. Han prøvde å rømme under fangetransporten til Alta, men ble slått ned og døde noen dager senere. Hans eldre søster, Marit Aslaksdatter Somby, døde av nervefeber under fangenskap i Alta. Mons Somby hadde ingen etterslekt; hans eneste sønn døde som spedbarn, og hans datters sønn døde ugift og barnløs.
Hendelsene i Kautokeino omkring har vært behandlet i flere romaner og artikler, og i en doktorgradsavhandling av den nederlandske etnologen Nellejet Zorgdrager.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.