Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Mons Aslaksen Somby
Født
13. februar 1825, Kautokeino/Guovdageiadnu
Død
14. oktober 1854, Alta
Begravelsessted
Kåfjord kirkegård (hodeskallen begravet 1997 samme sted)
Virke
Reindriftsame og opprører
Familie

Foreldre: Reindriftsame Aslak Olsen Somby (1792–1868) og reindriftsame Inger Monsdatter Siri (f. 1792).

Gift 1846 med Inger Johannesdatter Hætta (f. ca. 1828), datter av lensmann, lærer og klokker Johannes Isaksen Hætta (ca. 1787–1845) og Inger Jonsdatter Siri (f. ca. 1794).

Hætta og Sombys hodeskaller
Hodeskallene til Mons Somby og Aslak Hætta ble begravet i Kåfjord i Alta i 1997. Somby og Hætta var ledere for Kautokeino-opprøret i 1852, og ble henrettet ved halshugging i oktober 1854. Hodeskallene var lenge på Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo, som hadde sikret seg skallene til rase-forskning.
Av /NTB.

Mons Aslaksen Somby var en norsk reindriftssame, som var en av lederne for det såkalte Kautokeino-opprøret 1852. I opprøret ble handelsmannen Carl Johan Ruth og den forhatte lensmannen Lars Johan Bucht ble drept. Fem av opprørerne ble arrestert, og Somby ble sammen med Aslak Hætta dømt til døden og henrettet ved halshugging i Alta i oktober 1854.

Sombys hodeskalle ble sendt til Anatomisk institutt ved Universitetet i Kristiania og oppbevart der som forskningsmateriale. Først i 1997 ble den, etter lokale krav, tilbakeført til Alta og gravlagt på Kåfjord kirkegård, der levningene av kroppen antas å ligge.

Læstadianerne

Det er ikke mye vi vet om Mons Sombys liv ut over hans medvirkning i opprøret i Kautokeino, der han var en av de mest aktive og voldsomme.

Somby sluttet seg til den religiøse vekkelsen læstadianerne, som ble ledet av Lars Læstadius, da bevegelsen kom til Kautokeino i 1840-årene. Læstadius gikk i sine prekener hardt ut mot brennevinshandlerne, som gjorde seg rike på samenes ulykke. Vekkelsen fikk særlig gjennomslag i den kvenske og samiske befolkningen, men blant en gruppe samer i Kautokeino tok den form av religiøst svermeri og fundamentalisme. Gruppen forstyrret gudstjenestene og beskyldte prestene i Skjervøy og senere også i Kautokeino for å drive med vranglære.

Somby kom forholdsvis sent med i bevegelsen, men ble snart blant de ivrigste. Ved dom i februar 1852 ble han sammen med flere andre idømt 15 dager fengsel på vann og brød for ordensforstyrrelser, krangel og trusler mot presten. Straffene virket imidlertid mot sin hensikt. Særlig provoserende var de strenge bøter samene ble pålagt i forbindelse med arrestasjonen. Flere måtte gå til tvangsslakting av rein for å betale omkostningene, noe som for flere familier ville føre til økonomisk ruin.

Kautokeino-opprøret

En intern kjerne av de mest pågående, blant dem Mons Somby, delte telt med lederne Aslak Hætta og Lars Hætta. Somby gav flere ganger uttrykk for at krig mot «de ubotferdige» ville være uunngåelig, og under toget mot Kautokeino kirkested var han og Aslak Hætta påpasselige med at ingen trakk seg ut eller snudde. I alt var 88 voksne og 30 barn involvert i opprøret 7.–8. november 1852.

Somby var aktiv under drapene på handelsmannen Carl Johan Ruth og den forhatte lensmann Lars Johan Bucht og ved plyndringen av handelshuset, da han slo inn dører og vinduer og bad gruppen forsyne seg. For ham var nedbrenningen av handelshuset et hovedmål. Han hevdet at ifølge Skriften måtte man brenne de overvunnes eiendommer. De kunne også forsyne seg av eiendelene. I forhørene etter arrestasjonen holdt han konsekvent på at han hadde handlet i samsvar med sin religiøse tro.

Sammen med lederen Aslak Hætta ble Somby, som nestleder og en av de mest aktive, dømt til døden ved halshugging. I likhet med Hætta mente han at han ikke hadde behov for syndenes forlatelse. Han mente han hadde en guddommelig rett og plikt til å opptre som han gjorde. Derfor trodde han også at Gud ville forhindre dommen i å bli eksekvert. Han besteg skafottet med verdighet.

Mons Sombys yngre bror, Ole Aslaksen Somby, var også sterkt engasjert i urolighetene. Han prøvde å rømme under fangetransporten til Alta, men ble slått ned og døde noen dager senere. Hans eldre søster, Marit Aslaksdatter Somby, døde av nervefeber under fangenskap i Alta. Mons Somby hadde ingen etterslekt; hans eneste sønn døde som spedbarn, og hans datters sønn døde ugift og barnløs.

Hendelsene i Kautokeino omkring har vært behandlet i flere romaner og artikler, og i en doktorgradsavhandling av den nederlandske etnologen Nellejet Zorgdrager.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Adolf Steen og Ola Aarseth: Kautokeinoslekter, 2. utgave 1992
  • Nellejet Zorgdrager: De rettferdiges strid. Kautokeino 1852. Samisk motstand mot norsk kolonialisme, 1997 (nederlandsk utgave De strijd der rechtvaardigen, Kautokeino 1852. Religieus verzet van Samen tegen intern Noors kolonialisme, Utrecht 1989)
  • Magnar Mikkelsen og Kari Pålsrud (red.): Kautokeino-dokumentene. 177 arkivsaker om prosessene i 1851–1867 mot 48 flyttsamer fra Kautokeino, 1997
  • Bjørn Aarseth: «Hodeskaller og hodeløs forskning», i Hammarn, Alta 2001
  • Bjørn Aarseth: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Faktaboks

Mons Aslaksen Somby
Historisk befolkningsregister-ID
pg00000002172075

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg