Indonesia har unike musikktradisjoner innen både kunstmusikk og populærmusikk som har vært innflytelsesrike også utenfor landets grenser. Mest kjent er gamelan-orkestrene. Landet har også rike folkemusikktradisjoner knyttet til de ulike etniske gruppene i landet.
Musikk i Indonesia
Folkemusikk og kunstmusikk
Ettersom Indonesia er sammensatt av forskjellige folk og kulturer, rommer landet en rik variasjon av musikalske uttrykk, fra den vestlig-inspirerte musikken hos den kristne befolkningen på Maluku og den arabiskpregede musikken hos den islamske kystbefolkningen til den særpregede gamelanmusikken på Java og Bali som har mer til felles med musikken i Thailand og Indokina.
Gamelanmusikken danner høydepunktet i den rikt varierte orkestertradisjonen. En gamelan er et orkester med metallofoner, gonger og gongspill, xylofoner, trommer og bambusfløyte (suling). Andre instrumenter som brukes i både folkemusikk og kunstmusikk er kledi (munnorgel), rebab (strykeinstrument) og angklung (bambusrasle).
Populærmusikk
Impulser fra Portugal på 1500-tallet er nedfelt i de populære kroncong-orkestrene med gitar, mandolin, fiolin, tverrfløyte og kontrabass, som finnes over hele landet. Denne stilen blir i dag betraktet som gammeldags, og ungdommens musikk finnes i den hjemlige dangdut-musikken eller i internasjonale stiler som rock, pop og jazz.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.