Oppbyggingen av jernverket og fra 1961 Norsk Koksverk førte til en voldsom tilflytting og urbanisering. I en tjueårsperiode fra midten av 1940-åra til midten av 1960-åra tredoblet folketallet seg i Mo og Nord-Rana. I 1946 var det om lag 8 800 innbyggere i de to kommunene, og ved kommunesammenslåingen i 1964 var folketallet i den nye kommunen om lag 22 500. Kostnadene for bygging av veier, vannforsyning, avløp, elektrisitet med mer ble for det meste finansiert av det lille lokalsamfunnet og av bedriften sjøl. Staten bidro lite.
Boligene var moderne, det vil si at de var lyse og varme, med glatte flater som var lette å holde rent, innlagt vann og toalett. Mange tilflyttede kvinner fra Nord-Norge, som før hadde drevet gård og ivaretatt omfattende omsorgsoppgaver («omsorgsbønder»), kunne nå konsentrere seg om et liv som husmor – mens mannen hadde lønnsarbeid i industrien. Mange så på det som den rene lykken.
Det oppsto tidlig myter om Jernverket skulle være en mønsterbedrift og Mo i Rana som en idealby. Det ble imidlertid aldri fattet noe vedtak om at statsbedriftene skulle være mønsterbedrifter, verken i Arbeiderpartiet eller i Stortinget. Som Berge Furre skriver, skulle de «fyrst og fremst tena pengar, valuta, skaffa arbeidsplassar og nytta ut ressursar. Dei skulle drivas etter vanlege forretningsprinsipp, om lag som private bedrifter».
Det fantes heller ingen ambisjoner om å gjøre Mo i Rana til et sosialdemokratisk mønstersamfunn. Statlig eierskap av jernverket, Arbeiderpartiet i regjering og et langvarig og solid flertall i kommunestyret kan få en til å tro det. Men når det kom til stykket, fantes det ingen konkrete planer om å bygge et slikt mønstersamfunn. På denne måten var lokalsamfunnet ikke så egalitært som en kunne tro, men preget av visse former for ulikhet. Størst var forskjellen mellom kvinner og menn når det gjaldt sysselsetting og lønn. I tillegg var det også store forskjeller mellom inntektene til funksjonærer og arbeidere.
Ulikheten preget også bosettingen. Det var uenighet mellom den lille bykommunen Mo og den store, omliggende landkommunen Nord-Rana om boligbyggingen. Det førte til at denne ble konsentrert på et lite område, med blokkbebyggelse for arbeiderne nærmest verket, hvor det var mest støv og skitt, rekkehus for funksjonærer og eneboliger for direktører og sjefer på Sankthanshaugen. Mo ble på denne måten et langt mer klassedelt samfunn enn andre nordnorske bysamfunn. Men om ikke annet kunne arbeiderfamiliene sette merkelapp på ulikheten ved å kalle Sankthanshaugen for «Snobby Hill» og «Storkarshaugen».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.