Reims
Faktaboks
- Uttale
- rɛ̃s
Næringsliv
Reims er hovedby i landskapet Champagne. Byen er sentrum for produksjon og omsetning av vin, særlig champagne, og store lagre er hugd ut i huler i kalkklippene i selve byen og i omegn. Champagne, som ble oppfunnet på 1600-tallet av Dom Pérignon, er en av de historiske verdiene i Reims-økonomien. I dag er Reims, sammen med Épernay, champagnens hovedstad.
Byen har hatt en tradisjonsrik tekstilindustri, som blant andre ble drevet av familien Gobelin, før de kom til Paris. Tekstilindustrien har hatt tilbakegang siden andre verdenskrig, og er delvis kompensert av vekst i verkstedindustrien (blant annet glassverk).
Kultur
Reims er særlig kjent for sin Notre-Dame-katedralen, påbegynt i 1211, men avsluttet først på 1300-tallet med unntak av tårnene som ble ferdige sist på 1400-tallet. Katedralen er blant de aller største og mest berømte gotiske byggverkene som er bevart, og er særlig rik på figurskulpturer. Den var kroningskirke og hele 25 kroninger fant sted her, fra Ludvig 8. i 1223 til Karl 10. i 1825. Byen har fått tilnavnet «kroningenes by» eller «kongenes by».
Også kjent er klosterkirken Basilique St.-Rémi (fra 1000-tallet), den romerske triumfbuen Porte de Mars (300-tallet) og flere viktige historiske museer. Reims var statsmannen Jean-Baptiste Colberts fødested. Byen har et universitet som ble grunnlagt i 1548.
Historikk
Reims, tidligere kalt Durocortorum, var de keltiske romerenes hovedstad. Under romerne het byen Civitas Remorum og ble erkebispesete rundt 290.
Etter Chlodvig 1s dåp i Reims i 496 hadde erkebiskopen rett til å krone Frankrikes konger i katedralen Notre Dame. I 1429 holdt Jeanne d'Arc sitt inntog med Karl 7.
Den 13. mars 1814 fant slaget ved Reims sted mellom franske tropper og russiske og prøyssiske tropper. De franske troppene, ledet av Napoleon 1., gikk seirende ut av slaget.
Reims lå stadig i ildlinjen under den første verdenskrig, og led store skader under de tyske bombardementene. Etter krigen ble byen gjenreist etter en ny plan og katedralen og St. Rémi-kirken restaurert. Under andre verdenskrig ble Tysklands kapitulasjon undertegnet i Reims 7. mai 1945. I 1962, som en del av det fransk-tyske vennskapet, deltok Charles de Gaulle og den tyske forbundskansleren Konrad Adenauer i en forsoningsmesse i Notre-Dame-katedralen i Reims.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.