Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Sophus Torup
Født
15. august 1861, Nykøbing Falster, Danmark
Død
30. november 1937, Oslo
Virke
Fysiolog
Familie

Foreldre: Skoledirektør i Odense Jacob Møller Torup (1836–1892) og Gregerssine («Signe») Juliane Marie Simonsen (1836–1933).

Ugift.

Sophus Torup
Sophus Torup
Av /Nasjonalbiblioteket 𝒲.

Sophus Torup var en norsk fysiolog, dr. med. fra 1885 og fra 1889 professor ved Universitetet i Oslo. Han er kjent for å ha vært ernæringsfysiologisk rådgiver ved utrustningen av Nansens og Amundsens polarekspedisjoner, som helt unngikk skjørbuk.

Torup var bare 28 år gammel da han ble utnevnt til professor i fysiologi og bestyrer av det fysiologiske instituttet ved universitetet i Oslo, et embete han innehadde i 42 år, inntil han gikk av ved nådd aldersgrense i 1931. Imidlertid fortsatte han å arbeide ved instituttet like til sin død i 1937. Faglig var Torup gjennom mange år spesielt opptatt av blodets binding av oksygen og karbondioksid, et tema han hadde disputert på i 1887.

Bakgrunn

Torup var dansk og utdannet i Danmark. Han ble student fra Odense Skole i 1879 og tok medisinsk embetseksamen i 1885. Allerede som student i København begynte han å interessere seg for fysiologi. Etter eksamen fikk han i 1886 en assistentstilling ved det fysiologiske instituttet og kunne nå forske for fullt. I 1889 ble imidlertid professoratet i fysiologi ved universitetet i Kristiania ledig. Torup søkte embetet og ble utnevnt samme høst.

Professor i fysiologi

Ved det norske fysiologiske instituttet var det mye undervisning og administrasjon som opptok tiden, likeledes diverse byggeplaner som gjorde at instituttet ikke stod ordentlig ferdig før i 1919.

1890-årene var en meget turbulent tid for den medisinske undervisningen ved universitetet, idet det var uenighet om både mål og midler i legeutdanningen. Torup deltok blant annet i undervisningskomiteen av 1897 og i komiteen av 1904.

Biologi og havforskning

Torup var meget interessert i biologi på generelt grunnlag, og i 1890-årene var han en sentral drivkraft i oppbyggingen av Universitetets biologiske havforskningsstasjon i Drøbak, innviet 1894. Han ledet også undervisningen der den første tiden. Torup var blant annet formann i Biologisk Selskab og styremedlem i Polyteknisk Forening, og han var med på å gi ut Archiv for Mathematik og Naturvidenskab. Helt fra 1889 var han for øvrig medutgiver av Skandinavisches Archiv für Physiologie.

Ernæringsfysiologi og kosthold

Torups interesse for ernæring i teori og praksis var stor. Da han kom til Norge, lærte han Ernst Sars og Ossian Sars å kjenne, og gjennom dem deres svoger Fridtjof Nansen. Han kom inn i arbeidet med å utruste polarekspedisjonene med en vitenskapelig sammensatt proviant, noe som ble meget viktige bidrag til Fridtjof Nansens og Roald Amundsens vellykkede ekspedisjoner. Ernæringsbetingede sykdommer hadde alltid vært en sterkt begrensende faktor for langvarige polarferder. Da Nansen i 1890 planla den nordpolekspedisjonen som startet i 1893, utførte Torup omfattende vitenskapelige forberedelser basert på tidens kunnskap om næringsmidler. Torup hjalp også Amundsen på tilsvarende måte. Det er neppe tvil om at den allmenne interesse polarferdene var omgitt av, også bidro til økt interesse for ernæringsfysiologi rent generelt. Imidlertid oppfattet han sin suksess som en bekreftelse på tidens fremherskende hypotese om at skjørbuk var en infeksjonssykdom, og han motarbeidet aktivt Axel Holsts og Theodor Frølichs forskning på antiskorbutiske stoffer.

Torup var også opptatt av det nasjonale kostholdet i Norge, en kompetanse som ble meget viktig i de vanskelige årene under første verdenskrig. Han var medlem av Rasjoneringsrådet i årene 1917–1919. Fra 1907 til 1908 var han med i en komité for opprettelse av en lærerinneskole i husstell, i 1911 var han en av initiativtakerne bak Norsk Forening til Motarbeidelse av Tandsygdomme, og fra 1917 til 1918 deltok han i en komité for å forberede en norsk veterinærhøyskole.

Øvrige interesser

Hans interesser var vide, og han var ofte forutseende. Eksempelvis skrev han en artikkel i Naturen i 1893 om fuglenes flukt og flymaskinen, det vil si 10 år før brødrene Wrights luftferd, og i 1930 en artikkel i Teknisk Ukeblad om luftforurensning fra biler.

Sophus Torup ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1900; han var også kommandør av 2. klasse av Dannebrogordenen. Før han døde testamenterte Torup midler til et legat for forskere i fysiologi.

Utgivelser

  • Om blodets kulsyrebinding med særlig hensyn til hæmoglobinets kulsyreforbindelse, doktoravhandling, København 1887

Avbildninger

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Getz, B.: biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 17, 1975
  • Hauge, A.; Jansen J.S.K. og Larsen, Ø.: Fysiologisk Institutt 1875–1975, 1975
  • Larsen, Øivind: biografi i Norges Leger, bind 5, 1996
  • Larsen, Øivind: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2), bind 9, 2005
  • Universitetet i Oslo 1911–1961, bind 1, 1961

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg