Fra Otzens kontor hadde Fürst også med seg sin tyske kollega og tidligere medstudent Egon Schmüser (1860–1925) som bosatte seg i Arendal for godt. Han tegnet store deler av inventaret som også hadde Otzens arbeider som forbilder.
Planene ble endret en del underveis, så den ferdige kirken fjernet seg mer fra forbildet i Hamburg. Blant annet ble galleriene trukket litt frem mellom søylene til en balkongaktig virkning, mens gallerifronten i tverrskipet ble trukket tilbake slik at sentralrommet i krysset ble enda mer markert. Galleriene hviler for øvrig på murte buer etter modell fra Otzen, slik det etter hvert skulle bli vanlig i mange murkirker.
En senere senking og større utvidelse av det opprinnelig lille orgelgalleriet har for øvrig endret rommet en del, men understreker den sentraliserende tendensen. Det ble diskutert om det skulle være murte hvelv, men man endte opp med hvelv i tre understøttet av høye teglmurte buer som i konkurranseutkastet.
Kirken hadde opprinnelig en mindre og meget enkel nygotisk altertavle med et stort kors i portalfeltet. Den ble i 1901 skiftet ut med en større med August Eiebakkes maleri av Himmelfarten, eller «Kristus forlater disiplene». Rett etter ble den nedre delen av vinduet bak altertavlen gjenmurt for å unngå det sterke motlyset, og korveggene fikk en dekorfrise tegnet av Egon Schmüser.
Fargene på innredningen ble endret i 1950-årene, men de konstruktive elementene i upusset rødt tegl er fremdeles de dominerende elementene i det storslåtte rommet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.