Vy, egentlig Vygruppen AS, er Norges største togselskap og tilsvarer trafikkdelen av det tidligere Norges Statsbaner (NSB). Det fikk sitt navn i 2019. Vy eies av Samferdselsdepartementet gjennom Jernbanedirektoratet.
Forvaltningsselskapet Norges Statsbaner ble opprettet 1. mars 1883 og hadde ansvar for all statlig jernbaneutbygging og togtransport i Norge.
Da NSB i 1990-årene ble delt inn i en operativ del og en del for infrastruktur, begynte samtidig en omfattende omorganisering av jernbanen i Norge. NSB BA sto da for det operative, mens Jernbaneverket fikk ansvaret for infrastrukturen. Senere forandringer (på 2000-tallet) er opprettelsen av Jernbanedirektoratet som er eier av og overordnet dagens jernbanesystem. Bane NOR ble ny betegnelse på Jernbaneverket, Norske tog ble opprettet som eiere av jernbanemateriell, Entur med ansvar for billettsystemer, og Mantena for vedlikehold. NSB/Vy beholdt ansvaret for trafikkdriften.
Vy, inkludert Vy Gjøvikbanen AS, har i 2020 ansvar for persontransport på Bergensbanen og jernbanestrekninger på Østlandet. De har gjennom Vy Tåg AB (tidligere Svenska Tågkompaniet AB) også kontrakt på drift av fire strekninger i Sverige. Gjennom datterselskapet Vy Buss AS er Vy-gruppen Norges største busselskap med virksomhet både i Norge og Sverige, blant annet under merkenavnet Nettbuss. I tillegg utvikler Vy tjenester innen bildeling (Din Bybil), taxi og reiseliv (Fjordtours). Godstransporten utføres av datterselskapet CargoNet som ikke har fått Vy-navnet. Alt dette gjør Vy til et av Nordens største transportkonsern.
Etter innføringen av Jernbanereformen 2017 har NSB/Vy måttet konkurrere med andre selskaper om trafikken på de norske jernbanestrekningene. Foreløpig er tre jernbaneregioner lagt ut på anbud, og her har Vy fått driften på Bergensbanen og lokaltrafikken Bergen–Voss. Det britiske GoAhead Nordic har fått Sørlandsbanen med Arendalsbanen og Jærbanen, mens svenske SJ har Dovrebanen, Rørosbanen og Nordlandsbanen med sidelinjer. De øvrige jernbanestrekningene på Østlandet inkludert Intercity-delen av Dovrebanen til Lillehammer og Sørlandsbanen til Kongsberg kjøres av Vy. Disse skal som «Trafikkpakke 4» også legges ut på anbud, trolig i to deler.
Kommentarer (5)
skrev Linn Charlotte Eriksen
skrev Tor Wisting
svarte Tor Wisting
Hei. Entur og Norske tog ble formelt opprettet i 2016 som de siste av de nye selskapene, men var i normal drift fra 2017.
Tor Wisting
skrev Julie Løvdal
I følgende del av teksten er det historiske feil;
"I 2002 vedtok Stortinget å konkurranseutsette NSBs virksomhet, og mye av aktiviteten ble skilt ut i datterselskaper, noen av dem delprivatiserte. Det var Nettbuss AS for busstrafikk, CargoNet AS og Ekspessgods for godstransport, Mantena og MiTrans for vedlikehold, ROM Eiendom for eiendomsforvaltning, Norske tog med ansvar for togmateriellet, og Entur med billettsystemene. NSB hadde fortsatt ansvar for persontrafikken."
Norske Tog og Entur ble ikke skilt ut fra NSB før jernbanereformen. årstallet var 2016.
svarte Guro Djupvik
Hei, Julie.
Takk for innspillet! Dette er nå rettet opp i teksten.
Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.