Allometri beskriver hvordan karaktertrekk ved organismer endrer seg med endringer i kroppsstørrelse.
Faktaboks
- Uttale
-
allometri
Allometriske sammenhenger er svært vanlige innen biologien.
Variasjon i størrelse blant to hanner av hjortebille. Kroppsstørrelsen har store konsekvenser for hvor store andre trekk et individ har. Hvordan ulike trekk skalerer med variasjon i kroppsstørrelse kalles allometri.
Allometri beskriver hvordan karaktertrekk ved organismer endrer seg med endringer i kroppsstørrelse.
allometri
Allometriske sammenhenger er svært vanlige innen biologien.
Det at mange trekk endrer seg mer eller mindre automatisk som en funksjon av kroppsstørrelse har flere evolusjonære konsekvenser.
For eksempel sørger allometriske sammenhenger til at mange trekk endrer seg sammen med endringer i kroppsstørrelse. Dette er gunstig fordi det sørger for at organismen får en funksjonell morfologi, uavhengig av om en organisme er stor eller liten.
Allometrier kan også beskrive begrensninger på evolusjonen. Siden allometrier er en beskrivelse av hvordan trekk endrer seg med kroppsstørrelse, betyr det at disse trekkene ikke kan endre seg helt uavhengig av hverandre. Det vil derfor kunne ta tid for evolusjonen å bryte opp måten et trekk endrer seg med endringer i kroppsstørrelse.
En av de underforliggende årsakene til at trekk skalerer allometrisk er blant annet at mange av genene som styrer kroppsstørrelse også påvirker en rekke andre morfologiske trekk (pleiotropi).
Det skilles mellom tre ulike typer av allometrier. Forskjellen mellom dem er hvilke typer data man forklarer med den allometriske modellen.
Allometriske modeller har formen Y = aXb, hvor Y er en biologisk variabel (for eksempel armlengde), X er et mål på kroppsstørrelse (for eksempel kroppslengde) og b er skaleringseksponenten. a er en konstant. Parameteren b beskriver hvordan endringer i kroppsstørrelse (X) fører til endringer i den biologiske variabelen vi studerer (Y).
Hvis skaleringseksponenten (b) er lik 1 betyr det at trekket endrer seg proporsjonalt med endringer i kroppsstørrelse. Et slikt skaleringsforhold kalles isometri.
Hvis skaleringseksponenten (b) er større enn 1 betyr det at en gitt endring i kroppsstørrelse fører til en enda større endring i trekket. Et skaleringsforhold der b er større enn 1 refereres til som positiv allometri. Seksuell seleksjon fører ofte til positiv allometrisk skalering av trekk. Et eksempel er stilkøyefluenes øyestilker, der skaleringseksponenten til hannenes øyestilk er langt større enn 1.
Hvis skaleringseksponenten (b) er mindre enn 1 betyr det at en gitt endring i kroppsstørrelse medfører en mindre endring i trekket. Slike skaleringsforhold refereres til som negative allometri. Lengden på hannenes genitalier hos insekter og edderkopper skalerer tilnærmet alltid med negativ allometri.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.