Når jordbrukende folkeslag innordnes i stater og imperier mister de som regel den autonomien som henger sammen med og betinges av slektskapsmessig organisering. Enten de blir underlagt staten direkte, forskjellige godseiere, eller får noe eiendomsrett til jord og former for lokalt selvstyre i egne bygder eller landsbyer, omtales de nå helst bare i kraft av sitt virke som «bønder». Slik er det også i de framvoksende byene: også der identifiserer folk seg mest med sine ulike yrker eller funksjoner (som prester, soldater, ulike kategorier håndverk og så videre). Ofte vil slike yrkesbaserte identiteter være innordnet en hierarkisk lagdeling av samfunnet i kaster, stender eller liknende. Slike identiteter vil ofte nedarves fra én generasjon til den neste, og mennesker i de ulike samfunnslagene vil ofte tilstrebe å finne en ektemake fra samme yrkeskategori eller samfunnslag som dem selv.
De første byene representerte en helt ny type bosetningsform, med mange mennesker boende tett sammen på små områder. Gradvis ble byene flere og noen av dem større, og etter hvert som tidlige bystater ble slukt av ekspanderende kongeriker og imperier, ble noen byer veldig store. Likevel har de fleste byer en grunnleggende lik struktur: Byboere er som regel bosatt i ulike kvarterer eller bydeler ordnet rundt en sentral del med byggverk som tjener religiøse (templer), politiske (palasser, forsamlingshus) og økonomiske (markeder) funksjoner.
Det var i slike urbane miljøer at det etter hvert vokste fram kulter av mer universalistisk type, det vil si bevegelser som kunne gi sine tilhengere en følelse av tilknytning og identitet på tvers av lokale symboler og politiske grenser. Noen av disse ble etter hvert til det vi i dag kjenner som de store verdensreligionene (konfutsianisme, hinduisme, buddhisme, kristendom, islam og så videre). Alle disse religionene henviser sine tilhengere til ulike sett av leveregler på etisk grunnlag, blant annet med hensyn til matkultur, kjønnsliv og familieliv. De fleste menneskelige kulturer og atferdsmønstre i ulike deler av verden har i ettertid vært sterkt preget av disse religionenes innflytelse. Imperiale herskere som mente at deres imperier også var eller burde bli universelle og evige, måtte på ulike måter forholde seg til disse religionene. Det gjorde de enten ved å omfavne én av dem helt og holdent eller, alternativt, å akseptere alle på betingelse av alle mennesker primært måtte vise lojalitet til herskeren og hans dynasti. Herskerne i de viktigste historiske imperiene (Kina, India, Persia og Romerriket) prøvde i ulike perioder begge deler.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.