Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Bevegelsesfrihet er den retten mennesker har til å bevege seg fritt rundt i et land og til å forlate et land. Bevegelsesfriheten er en anerkjent menneskerettighet som er vernet både av Grunnloven og av en rekke internasjonale menneskerettskonvensjoner. Det er ikke en unntaksfri rettighet, og enkeltpersoners bevegelsesfrihet kan begrenses på nærmere bestemte vilkår. Rettigheten har en grensedragning mot vernet mot vilkårlig frihetsberøvelse, hvor det enkelt sagt er slik at det er strengere vilkår for å frihetsberøve noen enn det er for å begrense noens bevegelsesfrihet.

Norsk og internasjonal regulering

I Norge ble bevegelsesfriheten grunnlovsfestet ved grunnlovsrevisjonen 13. mai 2014 gjennom vedtakelse av en ny § 106. Denne sier at alle som oppholder seg lovlig i Norge har rett til å bevege seg fritt innenfor Norges grenser og å velge sitt bosted her. Den sier også at alle har rett til å forlate landet, og at norske statsborgere ikke kan nektes adgang til landet.

Før 2014 var ikke bevegelsesfriheten vernet av Grunnloven. Et indirekte vern fantes likevel gjennom legalitetsprinsippet, som sier at myndighetene må ha grunnlag i lov for å gripe inn i enkeltmenneskers friheter. For å begrense noens bevegelsesfrihet, måtte myndighetene derfor også før 2014 ha grunnlag i lov.

Internasjonalt er bevegelsesfriheten vernet av en rekke internasjonale menneskerettskonvensjoner. Særlig viktig er Den europeiske menneskerettskonvensjons fjerde tilleggsprotokoll artikkel 2 og 3 og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 12. For enkelte grupper vernes ulike sider av bevegelsesfriheten også av FNs rasediskrimineringskonvensjon artikkel 5, FNs kvinnekonvensjon artikkel 15, FNs barnekonvensjon artikkel 10 og FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne artikkel 18.

Rettighetens tre hovedelementer

Bevegelsesfriheten er en sammensatt rettighet som er litt utfordrende å få oversikt over. Den består av tre hovedelementer, men disse gjelder for ulike persongrupper og de kan begrenses på ulike måter.

Bevege seg fritt i et land

For det første vernes retten til å bevege seg fritt innenfor et lands grenser. Denne rettigheten gjelder for alle som oppholder seg lovlig i landet, altså både landets egne statsborgere og utlendinger som har lovlig opphold i landet. Alle som oppholder seg lovlig i Norge har rett til å bevege seg fritt rundt i Norge. Rettigheten gjelder motsetningsvis ikke for utlendinger uten lovlig opphold. Denne rettigheten kan imidlertid begrenses. Etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen kan rettigheten begrenses med grunnlag i lov, så lenge dette er nødvendig for å oppfylle nærmere bestemte samfunnshensyn. De samme mulighetene for begrensninger må innfortolkes i Grunnloven § 106.

Forlate et land

For det andre vernes retten til å forlate et land, altså et vern mot et utreiseforbud. Denne rettigheten gjelder for enhver, uavhengig av statsborgerskap eller lovligheten av personens opphold i landet. En utlending uten lovlig opphold i et land har fortsatt en rett til å forlate landet. Også denne rettigheten kan begrenses, men her oppstår det en utfordring ved at Grunnlovens regulering er annerledes enn de internasjonale konvensjonene. Etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen kan denne rettigheten begrenses på samme vilkår som retten til å bevege seg fritt innenfor landets grenser, men etter Grunnloven § 106 kan retten til å forlate landet bare begrenses hvis det er nødvendig av hensyn til effektiv rettsforfølgelse eller avtjening av verneplikt. Det er mulig at Grunnlovens bestemmelse må tolkes i strid med ordlyden på dette punktet (se nærmere nedenfor).

Reise inn i et land

For det tredje vernes retten til å reise inn i et land. Denne retten gjelder bare for et lands egne statsborgere. Rettigheten inneholder også et forbud mot utvisning av et lands egne statsborgere. Utlendinger kan ikke påberope seg et menneskerettslig vern for innreise i et land, selv om de måtte ha lovlig opphold i landet. En slik rett kan følge av vanlig lov, og i Norge bestemmer utlendingsloven § 60 at utlendinger med oppholdstillatelse i Norge har rett til gjentatte innreiser til Norge så lenge oppholdstillatelsen varer. Dette er imidlertid altså ikke en grunnlovsbeskyttet rettighet. Dette er en rettighet som ikke kan begrenses. Bestemmelsen har imidlertid blitt ansett for ikke å være til hinder for at norske statsborgere overføres til soning av fengselsstraff utenlands. Bestemmelsen er heller ikke til hinder for at det oppstilles visse vilkår for innreise, slik som innreisekarantene slik dette ble praktisert under koronapandemien.

Noen utfordringer i Norge

I Norge har det oppstått noen rettslige utfordringer som følge av at Grunnloven § 106 uttrykkelig angir to lovlige begrunnelser for å nekte noen å forlate landet, og spørsmålet er om dette er en uttømmende liste eller om det kan innfortolkes flere begrensninger. To eksempler kan nevnes.

Koronapandemien

Under koronapandemien gjaldt det fra mars til mai 2020 et forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som arbeider med pasientbehandling. Dette handler ikke om rettsforfølgelse eller verneplikt, og ble dermed ikke omfattet av Grunnlovens unntaksregulering. Det kan argumenteres for at dette forbudet var grunnlovsstridig. Samtidig kunne forbudet nokså klart forsvares ut fra Den europeiske menneskerettskonvensjons mer fleksible adgang til å begrense utreiseretten i lys av et lovskrav, et formålskrav og et forholdsmessighetskrav.

Negativ sosial kontroll

Det andre eksempelet finner man i NOU 2024: 13 «Lov og frihet» om negativ sosial kontroll. Lovutvalget diskuterte muligheten for å forby foreldre å ta barn med ut av landet hvis dette er nødvendig for å beskytte barn mot skadelige utenlandsopphold. Dette omfattes heller ikke av unntaksadgangen i § 106, men det kan omfattes av unntaksadgangen etter Den europeiske menneskerettskonvensjon. Lovutvalget la til grunn at den mer omfattende unntaksadgangen i Den europeiske menneskerettskonvensjon må innfortolkes i Grunnloven § 106.

Inntil Høyesterett får anledning til å ta stilling til spørsmålet, er det rettslig sett uavklart om ordlyden i § 106 må tas på ordet eller om det kan innfortolkes en videre unntaksadgang etter mønster av Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg