Brudekrone er et symbolrikt hodeplagg som ble båret av bruden på bryllupsdagen. Kronen er kjent fra flere europeiske land fra rundt 400 evt. Den ble satt på brudens utslåtte hår som tegn på hennes jomfruelighet. Slik var det også i Norge. Bryllupsdagen var den siste dagen hun kunne gå med utslått hår. Når hun var gift, måtte hun bruke koneskaut, som tidligere var det tradisjonelle hodeplagget for gifte kvinner mange steder i Norge.
Faktaboks
- Også kjent som
-
brurehovudbunad, brurekrone, brurrull, bruderull, brurelad
Ikke-jomfruer, gravide eller enker fikk som regel ikke bære brudekrone. Noen steder unngikk man bestemmelsen ved å legge et klede mellom håret og kronen. Brudekrone er en fellesbetegnelse som brukes om flere varianter av brudehodeplagg.
Selv om bruken av brudekrone er redusert i vår tid, er det fremdeles hvert år kvinner som gifter seg iført bunad og krone, slik at dette fremdeles kan regnes som en levende tradisjon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.