Gullsmed er en håndverker som former gjenstander og smykker, primært i gull, men også i andre edle metaller, samt tilpasser og monterer steiner i gull- og sølvsmykker (fatting).
gullsmed
Utdanning
Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.
- Første året: vg1 Håndverk, design og produktutvikling.
- Andre året: vg2 Gull- og sølvsmedhåndverk.
- Deretter blir man lærling som gullsmed og jobber i to år ved en bedrift.
Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.
Med minst fem års allsidig praksis og en teoriprøve i faget er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat.
I læretiden skjer det en spesialisering til tre atskilte fag: gullsmed, sølvsmed og filigransarbeider. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med mesterbrevloven.
Historie
Edelmetallene sølv og gull har vært kjent i uminnelige tider. Gull var trolig det første metallet som ble benyttet i gullsmedsammenheng for over 6000 år siden. Det har til alle tider vært et kostbart metall. Gullsmedkunsten var derfor mest utbredt i de rike kulturlandene, men også i Norge er det gjort gravfunn fra århundrene etter vår tidsregning. Funnene omfatter blant annet svært forseggjorte smykker med rike granuleringsornamenter.
I middelalderen dannet gullsmedene sterke laug. Faget var konsentrert om de store byene Bergen, Oslo og Trondheim. Senere ble det lagt grunnlag for etablering av større bedrifter spredt utover landet. I de senere årene har det blitt færre store bedrifter i Norge. Gullsmedene er etablert i mindre gullsmedverksteder, ofte med butikk.
Gullsmedfagene var opprinnelig åtte, og dagens gullsmed har et arbeidsområde som omfatter to av disse åtte: gullarbeid og fatting. Andre fag var:
- hammerarbeideren og korpusmontøren hamret ut, loddet og monterte for eksempel boller, vaser, mugger, krus, skåler, begre, skrin og skjeer av sølv og andre metaller.
- Filigransarbeideren fremstiller smykker av gull- og sølvtråd, for eksempel brosjer, søljer og halssmykker.
- Sølvsiseløren arbeidet mest med dekorasjoner, mens sølvtrykkeren tegnet, «trykket opp», loddet sammen og planerte bestemte gjenstander.
- Sølvemaljøren (emaljør) sørget for fagmessig emaljebelegg på pryd- og nyttegjenstander.
- Skjemakerne var en egen håndverkergruppe som laget spisebestikk.
Det fantes også gullsmedgravører som avla fagprøve innen gullsmedfaget, men det er nå en felles læreplan som også gjelder for sølvgravører og dem som arbeider med andre materialer (se gravør).
Norges Gullsmedforbund
Norges Gullsmedforbund ble stiftet i 1907, og er tilsluttet Håndverksbedriftenes Landsforening under Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Forbundet hadde omtrent 400 medlemmer i 2017, utgir bladet Gullsmedkunst og har sekretariat i Oslo. Både produsenter, grossister, verksteder og detaljister er organisert i NGF.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.