Diskomusikken har sitt utspring i europeiske klubber som erstattet levende musikk med å spille plater. På denne måten oppstod diskotekene med sine DJs med røtter helt tilbake på 1940- og 50-tallet. På sekstitallet ble denne dansemusikken plukket opp av amerikanerne, noe som ga økt popularitet til musikksjangere som kunne presentere dansbare rytmer, eksempelvis rhythm and blues, soul, funk og go-go. Disse musikkformene kom til å påvirke diskomusikken på 1970-tallet. Plateselskapet Motown utviklet en musikkform med mange diskoelementer som oppnådde stor popularitet. Eksempler finnes hos The Supremes med “You Keep Me Hangin’ On” eller med Stevie Wonders “Superstition”.
Diskomusikkens gjennomslag på 1970-tallet er blitt satt i sammenheng med hippiekulturens tilbakegang, med framvekst av feministbevegelsen og identitetspolitikk. Tiden sosiale uro med raseopptøyer og borgerrettsbevegelsen, Vietnamkrigen og Watergateskandalen skapte grobunn for en musikkform og en dansestil som tilbød et frirom og en mulighet for folk med forskjellig sosial, kulturell og etnisk bakgrunn å møtes på dansegulvet.
Plateselskapet Motown satset videre på disko, og en artist som Diana Ross fikk en hit med «Love Hangover» i 1976. I 1977 kommer filmen «Saturday Night Fever» som gjorde disko mer akseptabel innenfor mainstream-kulturen. Donna Summer kunne i 1978 selge millioner av plater med en diskoversjon av «MacArthur Park». Mot slutten av 1970-tallet oppstod en anti-disko stemning blant rockemusikere og fans. Disko ble kritisert for å være tanketom virkelighetsflukt, overprodusert og kommersiell.
I tiårene som følger, setter diskomusikken sitt avtrykk på tidlig hiphop, house og rave-kulturen, post pønk og i nu-disko. På 2000-tallet kan nevnes produksjoner av Daft Punk («One More Time») og Kylie Minogue («Love at First Sight»). Fram mot 2020 fikk Dua Lipa globalt gjennomslag med «Don’t Start Now». Også artister som Taylor Swift («Look What you Made Me Do») fra 2017, Kylie Minogues «Infinite Disco», Justin Timberlakes «Can't Stop the Feeling», og Lady Gagas «Artpop» har elementer av disko i seg.
Selv om diskoen mistet noe av sin popularitet i USA på 1980-tallet, ble den populær særlig i Italia og i andre europeiske land, foruten i India og Midt-Østen. Eurodisko har blitt et begrep, med blant annet Vest-tyske Boney M og svenske ABBA som eksempler. Her kan vises til ABBAs «Waterloo» (1974), «Fernando» (1976) eller «Dancing Queen» (1976). Den italienske komponisten Giorgio Moroder er også benevnt som «diskomusikkens far», og i Italia utviklet det seg en form for diskomusikk som går under navnet «Italo disco».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.