Ei snauflate gir mye solinnstråling og økt vind. Dette kan resultere i at marka tørker ut. Vi får også økt utslipp av CO2 på grunn av nedbrytning av humus med mer. Et spesielt problem på snauflater i klimatisk utsatte strøk, eksempelvis i fjellskog, er sommerfrost som kan ramme både utsatte planter og naturlig foryngelse.
Dersom det er satt igjen en skjerm vil de store trærne virke beskyttende, varmeutstrålingen fra marka under trær er langt mindre enn ute på ei flate. Dette kan vi registrere i år med sommerfrost da eksempelvis molter ute på de åpne myrene fryser og ødelegges, mens bærene som står inne i skogen klarer seg fint. Ved snauhogst i slike situasjoner vil den nye foryngelsen lett frostskades.
På høgere boniteter, altså områder med gode vekstvilkår, vil man på snauflatene raskt få stort oppslag av grass og urter. Denne vegetasjonen hindrer naturlig foryngelse og kan i vesentlig grad skape problemer for utsatte planter da de får alt for lite lys. I tidligere tider benyttet man ofte kjemiske sprøytemidler for å holde slik vegetasjon nede.
Snauflatehogst i granskog gir svært gode utviklingsmuligheter for gransnutebiller. Disse foretar næringsgnag på rothalsen av grantrærnes småplanter, både på naturlig foryngelse og på utsatte planter.I bratt terreng med mye finsedimenter er det risiko for erosjon og jordskred dersom de aller fleste trærne fjernes. Det kan også oppstå risiko for snøskred.
Etter en snauhogst blir landskapet helt forandret, skogpreget på stedet er borte. I stedet for å gå gjennom en skog, så beveger man seg nå i et helt åpent landskap.
Arter knyttet til trær, kan ikke lenger benytte et område der det er hogget snauflate. Eksempelvis fugler som legger reir i trær, søker seg til andre steder for reirlegging. Fuktighetskrevende bunnvegetasjon, eksempelvis etasjemose, vil tørke og dø ut.
Kommentarer (1)
skrev Tarjei Jensen
Det er noen flere sider med flatehogst.
1. Man brenner ikke restene slik at man får en simulering av skogbrann med mangler. Planter som reagerer på røyk får ikke de stimuli de trenger.
2. Man steller ikke gjenværende døde trær. Så det betyr at de ikke er attraktive plasser for spetter. Man tenker mer romantisk på at rovfugler skal sitte på grenene i døde trær. Jeg har noen betraktninger om hvor spettene lager hullene sine.
3. Løvtrærne som ofte hogges er viktige reirplasser for fugler etter at trærne er døde. Grovt regnet så er det stort sett bare osp som brukes mens det lever av mindre spetter. Svartspetten lager hullene sine der den vil.
4. Opplegget med varierende høye på stubbene er bare tull for annet enn løvtrær siden stubbene blir knallharde og umulig for små fugler å hakke ut hull i. Mosen dekker alt før treet råtner nok til at fuglene kan bruke dem.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.