Farlig gods er gods som medfører risiko for skade på helse, miljø og materielle verdier. Slike varer kan antennes, eksplodere eller bidra til miljøskader og uønskede utslipp til naturen. Eksempler på farlig gods kan være maling, olje, drivstoff, batterier, rengjøringsmidler, etsende væsker, radioaktivt materiale og ulike kjemikalier.
Avhengig av transportmåte og transportstrekning er det krav til forsendelsesmåte, spesialmerking og i noen tilfeller følgebil for å minimere risiko. Regelverket er spesifisert for sjøtransport, flytransport, jernbanefrakt og veitransport. Reglene om landtransport av farlig gods bygger på brann- og eksplosjonsvernloven. Transport av farlig gods reguleres gjennom et internasjonalt regelverk (ADR) og Forskrift om landtransport av farlig gods. Både godset og transportenhetene skal merkes i henhold til dette regelverket.
Farlig gods er med andre ord alle stoffer som er forbudt å transportere dersom frakten ikke forholder seg til ADR-reglene. For mange stoffer er det også viktige særbestemmelser som må følges.
Det er avsenders ansvar å påse at den informasjonen som følger forsendelsen av det farlige godset er korrekt. Det er unntak for merking ved begrensede eller små mengder, men det anbefales likevel at alt farlig gods merkes for å unngå tvil.
Bedrifter som håndterer farlig gods skal ha utpekt en sikkerhetsrådgiver med nødvendig kompetanse. Alle virksomheter som klassifiserer, pakker, fyller, laster, sender, mottar for transport, formidler transport, transporterer, losser eller på annen måte kommer i befatning med transport av farlig gods på veg og jernbane, skal utpeke en slik sikkerhetsrådgiver. Alle personer som skal ha befatning med farlig gods har rett til opplæring. Sjåførene skal kjenne til farene ved godset og ha kunnskap om hvordan han kan redusere risiko for uhell.
Statens vegvesen godkjenner kjøretøy for transport av farlig gods. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ansvar for forskriften og kontroll av sikkerhetsrådgivere. Både politi, tollvesen og Statens vegvesen utfører tilsyn med transport av farlig gods.
DSB har innhentet tall for farlig gods via Alnabruterminalen for 2018. DSB opplyser at datagrunnlaget er usikkert. Det går ikke frem av tallene hvilke volumer som telles. Spesifikasjoner varierer fra forsendelse til forsendelse. Mengden er angitt i liter eller kilo. Der forsendelsene er angitt i kilo, er det antall kilo som er lagt til grunn for summeringen. Likevel er det uklart om mengden er konvertert til enheten kilo for forsendelsene der mengden er oppgitt i liter. I fjerde kvartal i 2018 mottok Alnabruterminalen 2252 forsendelser med farlig gods, med totalvekt 7 447 688 kilo. I samme periode gikk det 4146 forsendelser ut av terminalen, med totalvekt 13 861 890 kilo. Mange av forsendelsene er ankommet og videresendt i samme container. Antall containere er derfor lavere enn antall forsendelser.
Merking av farlig gods må følge bestemmelsene i ADR. Kjøretøyer som frakter farlig gods må være merket foran og bak. Ved brudd på bestemmelsene kan kjøretøyet holdes tilbake inntil feilen er rettet opp. Overtredelser kan også medføre straff med bot eller fengsel.
Reglene oppdateres med jevne mellomrom både internasjonalt og i norske rettsregler.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.