Det bredkantede skriveredskapet påvirket skriftutviklingen fra omkring 100 fvt. og fram til introduksjonen av boktrykkerkunsten i Europa i 1450. Capitalis monumentalis er romersk monumentalskrift som er bevart på inskripsjoner. Kjente inskripsjoner som Trajan-inskripsjonen viser en høyt utviklet capitalis monumentalis som følger strenge formprinsipper.
Edward Catich viser i sin bok The Origin of the Serif til at bokstavene først ble skrevet med bredkantet pensel før de ble hugget ut i marmor med hammer og meisel. Bokstavene har vært forbilder for kalligrafer og typedesignere i nærmere to tusen år. Bokstavene på Trajan-inskripsjonen ble digitalisert av Carol Twombly og utgitt som typesnitt av Adobe i 1989. Capitalis rustica er en smalere bokstavform, skrevet med pennen holdt i en brattere vinkel. Capitalis quadrata er skrevet med fjærpenn på pergament og er en mindre versjon av monumentalis til bruk i bøker. I tillegg til disse formelle bokstavformene brukte romerne en uformell notatskrift, kurrensskriften.
Behovet for en bokstavform som kunne skrives raskere, med færre løft med pennen, gjorde at uncialskriften vokste frem. Påvirket av kurrensskriften ble bokstavene rundere, og noen av dem viser tegn til over- og underlengder. Halv-uncialen er en enda mindre formell bokstavform og har tatt skrittet enda nærmere våre «små bokstaver», minusklene.
Spredningen av kristendommen i Europa er tett knyttet til spredningen av skrivekunsten. Bøker som Lindisfarne Gospels og The Book of Kells tar i bruk såkalte insulære halv-uncialer av høy kvalitet, mens mindre betydningsfulle manuskripter viser større grad av lokal variasjon, noe som gjorde tolkninger av bibeltekster fra forskjellige europeiske scriptorier vanskeligere. Karl den store satt i gang pedagogiske reformer i klostersamfunnet, og utviklingen av den karolingiske minuskel (fra Karl den stores latinske navn, Carolus) kom i kjølvannet av dette. Den når et formmessig høydepunkt ved scriptoriet i Tours, der Alkuin av York var ansvarlig.
En gradvis komprimering av bokstavformene, påvirket dels av behovet for å spare pergament, dels av estetiske hensyn, gjorde at bokstavene etter hvert fikk et gotisk preg. Via proto-gotiske bokstavformer som er smalere og kraftigere enn de karolingiske minusklene, vokser de gotiske skriftene fram, påvirket av gotisk arkitektur og formsans. Schwabacher, textura, fractura og rotunda er kjente underkategorier av gotisk skrift.
Norditalienske trykkerier tok deretter i bruk rundereformer, inspirert av antikken. Rotunda, eller rundgotisk, kombineres med littera antica. Littera antica (antikvaskrift) er forløperen til de fleste trykkskriftene det trykkes kontinuerlige tekstmengder i bøker med i dag. Renessansekalligrafer kopierte klassiske skrifter nedtegnet med en karolingisk minuskel fra Karl den stores tid 500 år tidligere, men de satte seriffer på bokstavene slik de fant dem på romerske inskripsjoner fra 100-tallet og før.
Cancelleresca oppstår som uformell notatskrift, altså en hurtig skrevet karolingisk minuskel som etter hvert får en foroverhelling og komprimering som resultat av hurtigere, uformell skriving. Etter hvert formaliseres den og benyttes blant annet i pavens kansellier. Som trykkskrift ble kursivskriften først brukt til poesi, som enkeltstående bokskrift. Fra rundt 1560 brukes den side om side med antikvaskriften for utheving av fremmedord og lignende.
De første trykkskriftene tok form fra kalligraferte bokstaver, som Johann Gutenbergs gotiske textura, den nord-italienske littera antica (antikvaskriften), gotiske rotunda (rundgotisk) og cancelleresca (kursivskrift). Mange håndskriftmodeller har sine historiske røtter i kalligrafien, først og fremst «løkkeskrift» (av noen kalt «engelsk skriveskrift») og «stavskrift» (en skrift med sammenbindinger, men uten løkker). Kalligrafien skiller seg fra typografien ved at bokstavene er laget for hånd, slik at hver enkelt bokstav vil skille seg i større eller mindre grad fra den forrige. I motsetning til hverdagsskrift er kalligrafi skrift med en høyere kunstnerisk kvalitet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.