Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Genser i kamelhår
Genser strikket av kamelhårgarn i naturlig farge.
Genser i kamelhår
Baktrisk kamel
En domestisert baktrisk kamel i Mongolia.

Kamelhår eller kamelull er tekstilfibre fra kameler. Kamelhår er, som annen ull, en naturlig proteinfiber. Kamelen har fine tynne myke fiber i en lys brun farge.

Faktaboks

Uttale

kamelhår

Kamelull produseres i Mongolia, Tibet, Afghanistan, Iran, Russland, Kina, New Zealand og Australia. Det finnes flere dyr i kamelfamilien som gir ull, som alpakka, lama og vikunja, disse finnes fortrinnsvis i Sør-Amerika.

Bruk og stell

Kamelen er et svært viktig husdyr. Den brukes som trekk- og lastedyr, men holdes også på grunn av kjøtt- og melkeproduksjon, lær, ull og brensel. Kamelhår blir nappet av kamelens buk, hals og pukkel og sorteres etter finheten. Den klippes ikke.

Ull fra kamel er myk og varm. Fin ull blir brukt til klær, grovere ull til hattefilt og andre produkter. Kamelhår brukes til finere yttertøy som frakker, jakker og til strikkeplagg. Ofte inngår kamelhår i omtalen og markedsføringen av produktet. Et annet bruksområde er helseprodukter for ekstra varme, som tepper og sengetøy.

Kamelhårsprodukter vaskes som ull, med ullvaskemiddel og ullvaskeprogram i maskinen, dersom ikke vaskeanvisningen tilser at produktet må renses.

Kamelhårsbrun

Den har en karakteristisk varm lys brun eller beige tone. Denne fargen er vanskelig å fjerne, så svært ofte har produktene fiberens farge og omtales som kamelhårsbrun. Kamelhår og den karakteristiske fargen brukes ofte i kvalitetsprodukter og er en del av en konservativ stil med vekt på varige, «klassiske» klær. Fargen brukes også på klær og vesker i andre materialer enn kamelhår og inngår i fargepaletten til en konservativ stil for både menn og kvinner, sammen med grått, beige, marineblått og hvitt, se for eksempel Burberry.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Klepp og Tobiasson (2018): Norsk strikkehistorie. Haugesund: Vormedal Forlag.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Textile Exchange (2020): Preferred Fiber & Materials Market Report 2020

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg