Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Rød åmeklubbe
Våråmeklubbe, Skien, Siljan
Våråmeklubbe (Ophiocordyceps gracilis) på en sommerfugllarve.
Våråmeklubbe, Skien, Siljan
Av .
Lisens: fri

Snylteklubbe er sopp som parasitterer insekter eller underjordiske sopper. Artene av Cordyceps og Ophiocordyceps går bare på landlevende leddyr. De er kjent på mange slags insekter, blant annet sommerfugler, biller og maur.

Faktaboks

Også kjent som
Cordyceps, Ophiocordyceps, Elaphocordyceps

Systematisk tilhører snylteklubbene overklassen kjernesopper innenfor rekken sekksporesopper. Snylteklubbene danner stroma som er kølleformet eller med et tydelig hode øverst. På køllen eller hodet sitter det tett med fruktlegemer, perithecier, hvor sporene dannes.

Norge

I Norge finnes tre slekter som omfatter i underkant av ti arter.

  • Cordyceps (kalt åmeklubber)
  • Ophiocordyceps (også kalt åmeklubber)
  • Elaphocordyceps (soppklubber)

Systematikk

Slektene fordeler seg på to familier i ordenen Hypocreales:

  • Familien Cordycipitaceae hvor slekten Cordyceps tilhører
  • Familien Ophiocordycipitaceae hvor slektene Ophiocordyceps og Elaphocordyceps tilhører

Cordyceps

Den mest kjente arten av snylteklubber er rød åmeklubbe, Cordyceps militaris, som er parasittpupper og larver av sommerfugler.

Ophiocordyceps

Arter i slekta Ophiocordyceps er parasitter på andre insekter blant annet på sommerfugler, biller og maur. Soppen påvirker sentralnervesystemet til insektene slik at de begynner å oppføre seg slik at det gagner soppen, for eksempel at larven graver seg ned før forpupping. Hos en infisert maur (spesielt i fuktige tropiske skoger) har soppen rett og slett gjort den til en marionett der soppen holder og styrer trådene. Soppen legger hyfene der beina til mauren går ut fra kroppen og «trekker» i hyfene. Her kryper mauren opp på en stilk, et blad eller et strå og dør. Deretter vokser soppens sporebærende organ, stromaet med perithecier, opp og kan spre sporene i den fuktige lufta. Næringa til dannelsen av stroma får soppen fra restene av den døde mauren. Maur som kommer i kontakt med sporene blir raskt infisert.

Elaphocordyceps

Arter i slekta Elaphocordyceps parasitterer underjordiske sopper i slekta løpekule.

Organismer som blir angrepet

Artene av Cordyceps og Ophiocordyceps går bare på landlevende leddyr. De er kjent på mange slags insekter, blant annet sommerfugler, biller og maur. Edderkopper kan også bli infisert, men mest av andre sopper i Hypocreales. Pattedyr blir ikke infisert, dels fordi de er varmblodige, og mange parasittsopper trives ikke ved høyere temperaturer.

Bruk

Smal soppklubbe (Elaphocordyceps ophioglossoides) på løpekule (Elaphomyces).

I Kina brukes noen snylteklubber i tradisjonell medisin. Ophiocordyceps sinensis fins på larver av spøkelsessvermere på høyslettene i Tibet, Nepal, Bhutan og India, mellom 3000 og 5000 meter over havet. Soppen har vært kjent i tradisjonell naturmedisin i Tibet siden 1400-tallet. Den skal ha virkning på lunger, nyrer, immunforsvar og potens. Den har også blitt brukt av idrettsutøvere. Soppen omsettes i Kina for 40–100 kroner per larve, og de selges med god fortjeneste. Ophiocordyceps sinensis er oppført på den globale rødlista over truede arter som sårbar på grunn av at den sankes for mye.

Ophiocordyceps sessilis er en art som går på biller. Denne produserer ciklosporin, et stoff som anvendes i organtransplantasjoner. Ciklosporin ble i 1972 isolert fra en prøve et sveitsisk ektepar samlet ved DyranutHardangervidda i 1969. Soppen ble isolert i et ukjønnet stadium som ble kalt Tolypocladium inflatum. Forbindelsen ble testet gjennom en rekke forsøk for å undersøke om den kunne brukes i medisinen. Den belgiske mikrobiologen Jean-François Borel, som ledet eksperimentene, fant ut at det hadde en kraftig evne til å dempe reaksjon fra immunapparatet. Det vil si at stoffet kunne redusere aktiviteten i pasientens immunforsvar slik at de naturlige prosessene som normalt vil frastøte et transplantert organ reduseres. Ciklosporin ble for første gang (1980) prøvd på en pasient, en kvinne som hadde fått transplantert et hjerte. Operasjonen var vellykket, og i 1983 ble ciklosporin godkjent som legemiddel. I dag brukes stoffet regelmessig for å dempe immunapparatet ved organtransplantasjoner, uten at vi trenger donorer som er i slekt med pasienten. Mange år etter ble det altså vist at Tolypocladium inflatum sitt kjønnete stadium er en snylteklubbe. Dette stadiet er ikke funnet i Norge. Denne arten kalles også hardangerviddasoppen, fra hvor den ble funnet. Ciklosporin brukes også i behandlingen av noen typer psoriasis, atopisk eksem og leddgikt.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ekte sekksporesopper Pezizomycotina
Klasse Sordariomycetes
Orden Hypocreales
Familie Cordycipitaceae og Ophiocordycipitacaea
Slekt Cordyceps, Ophiocordyceps, Elaphocordyceps

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg