I Norge har vi minst 44 000 kjente arter, men vi regner med at det finnes langt flere, kanskje 14 000 flere. I siste utgave av den siste rødlista for arter (2021) ble 23 405 arter vurdert, og 4957 av dem ble rødlistet. Av disse ble 2752 (tolv prosent) regnet som truet, mens resten ble regnet som nær truet. Det er landbruksrelaterte arealendringer som fører til at flest arter er truet i Norge.
Den forrige rødlista ble publisert i 2015, og 333 av artene som ble vurdert som livskraftige den gang er nå rødlistet. Samtidig har 309 arter som den gang ble rødlistet nå blitt vurdert til å være livskraftige.
Av de truede artene i Norge lever 48 prosent i skog, mens 29 prosent er knyttet til kulturmark. Flere av disse har også fått status som prioriterte arter, eller ansvarsarter for Norge. Flest trua arter i Norge finnes i Oslo/Akershus (2021). Av trua lav er flest påvist i Oppland, mens flest trua moser er påvist i Trøndelag.
Den norske rødlista for arter deler som nevnt de rødlistede artene inn i ulike kategorier etter grad av truethet, i tråd med IUCN. De vanligste kategoriene er:
- nær trua (NT)
- sårbar (VU etter engelsk vulnerable)
- sterkt trua (EN, engelsk endangered)
- kritisk trua (CR, engelsk critically endangered).
- Vurderte arter som ikke blir rødlistet, regnes å ha livskraftige bestander i Norge (LC).
Artsgrupper med høyest andel truede arter i Norge (2021):
-
Fugler – 62 truede arter (27 prosent)
-
Pattedyr – 17 truede arter (24 prosent)
-
Moser – 249 truede arter (22 prosent)
-
Karplanter – 297 truede arter (22 prosent)
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.