Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Coronal Mass Ejection
Illustrasjonen viser en Coronal Mass Ejection observert 19. februar 2003 på vei mot Jorden, som her er tegnet omgitt av sitt beskyttende geomagnetiske felt.
SOHO/LASCO/EIT (ESA & NASA).

Solstorm er det som skjer når sterke strømmer av elektrisk ladede partikler eksploderer ut fra Solen. Hvis solstormen treffer Jorden fører den til forstyrrelser i Jordens magnetfelt og kraftig nordlys. De kraftigste solstormene kommer fra eksplosive flares på soloverflaten. Mindre kraftige, men ofte mer langvarige, solstormer skyldes spesielt sterke strømmer av solvind.

Kraftige solstormer kan føre til betydelig skade på moderne navigasjonssystemer, kraftnett og satellitter. Derfor er det viktig at solstormer kan varsles på forhånd. Solstormer spiller en sentral rolle innen romvær.

Solstormer og solvinden

Solvind er en jevn strøm av partikler fra Solen som strømmer ut i solsystemet med en fart på 400 kilometer per sekund. Strømmen beveger seg langs magnetfelter som er forankret på overflaten av Solen.

Solstormer har mye høyere hastighet enn solvinden, opp mot 2000 kilometer per sekund. Tettheten av partikler i en solstorm er også svært mye høyere enn i solvinden. Partikkeltettheten i solvind er rundt 3 til 10 partikler per kubikkcentimeter (cm3), mens den i en solstorm er mellom 2000 og 18000 partikler per cm3.

Konsekvenser

Ultrafiolett stråling, røntgenstråling og materie fra solstormer kan føre til betydelig skade på moderne navigasjonssystemer, kraftnett og satellitter.

Solvind og solstormer vekselvirker med magnetfeltet rundt Jorden. Elektriske partikler som treffer og trenger inn i Jordens magnetosfære skaper nordlys og andre geomagnetiske forstyrrelser.

Når jordmagnetiske felt utsettes for dynamisk og magnetisk trykk fra solstormer, presses magnetfeltet øyeblikkelig sammen. Dette fører til strømmer av plasmaskyer (birkelandstrømmer) og til kraftige elektriske strømmer i Jordens magnetosfære.

Årsaker til solstormer

Koronautbrudd
Under et koronamasseutbrudd kastes store mengder materie fra Solen og ut i rommet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Årsakene til solstormer og deres geofysiske effekter er i dag generelt godt forstått.

Utbrudd (flares) oppstår i aktive områder på Solen hvor det plutselig skjer en magnetisk omkobling, som er en prosess hvor energi som er bundet i et magnetfelt frigjøres og omdannes til bevegelsesenergi og varme. Dette fører til en eksplosiv økning i temperatur og gasstrykk, og store mengder ionisert gass og magnetfelt slynges ut fra Solen i høy hastighet.

Koronamasseutsendelser er ekstra store utbrudd på Solen. Forkortelsen CME brukes ofte for disse utbruddene (fra engelsk Coronal Mass Ejections). En CME vokser fordi den samler opp materie fra de ytre lagene i Solens atmosfære på vei opp fra soloverflaten. De kraftigste solstormene er knyttet til CME-er og flare-utbrudd i aktive områder på soloverflaten.

Kraftige flareutbrudd medfører bluss av røntgen- og ultrafiolett lys som påvirker og forstyrrer rombaserte navigasjonsinstrumenter. Ytterlig kortvarig bluss av langbølge radiostråling skaper lignende problemer.

Flareutbruddene medfører også forstyrrende skurer av protoner som kan vare i noen dager.

Hyppigheten av CME-er viser en klar sammenheng med Solens elleveårige aktivitetssyklus. I periodene med maksimal solaktivitet kan det registreres fem til seks utbrudd hver dag, mens det i perioder med minimal aktivitet bare forekommer et par utbrudd i uken.

Det kommer kraftige partikkelstrømmer også fra områder i Solens korona hvor magnetfeltet er åpent, såkalte koronahull. I disse områdene er strømmen av partikler kraftige. Her kan hastigheten være nesten dobbelt så stor som i vanlig solvind, og er opphav til geomagnetiske forstyrrelser og nordlys.

Vi blir ikke rammet av alle solstormer

Eruptiv protuberans på Sola
Bildet viser en eruptiv protuberans observert 19. juli 2000, med NASAs Transition Region and Coronal Explorer (TRACE). Dette utbruddet førte til en CME.
NASA/Goddard Space Flight Center/TRACE.
Solar erupsjon
En massiv solar erupsjon fra et aktivt område observert 24. oktober 2014 med NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO)

Om en CME eller solvind fra koronahull treffer Jorden eller ikke, avhenger av hastigheten partiklene beveger seg med og hvor på Solen de oppstår.

Vår klode blir gjennomsnittlig truffet av 20 solstormer hvert år, som sjelden fører til merkbare forstyrrelser. Kraftige, potensielt skadelige solstormer er sjeldne og uforutsigbare.

Varsling av utbrudd

Space Weather Prediction Center, NOAAs satellitt GOES-16 som overvåker romværet
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) .

Hvis det har riktig retning, kan et stort utbrudd nå frem til Jorden i løpet av to til fem døgn. Det er derfor viktig at solstormer varsles så godt som mulig.

Space Weather Prediction Center (SWPC) for National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) som ligger i Colorado, overvåker kontinuerlig det som skjer på Solen og gir prognoser for de kommende tre døgn om og når utbrudd vil treffe Jorden og hva de vil føre til.

Space Weather Service Network (SWST) er ledet av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og gir kontinuerlig informasjon om solaktiviteten. I Norge har UiT – Universitetet i Tromsø og TGO – Tromsø Geophysical Observatory det nasjonale ansvar for varsling av romvær.

Færre solstormer fra eldre stjerner

Studier av andre stjerner som ligner på Solen har vist at det blir mindre endringer i magnetfeltet når en stjerne blir eldre.

Magnetisk aktivitet på en stjerne henger sammen med stjernens rotasjonshastighet, og rask rotasjon betyr høy aktivitet. Solvind og solstormer fører begge til at Solen jevnlig mister materie. Dermed blir rotasjonshastigheten lavere.

Solen roterte ti ganger raskere da den var nydannet for fire og en halv milliarder år siden. Da var det også mange flere solstormer på Solen enn det er nå.

Observasjoner fra verdensrommet

Aktive områder på Solens overflate og indre atmosfære (kromosfære og korona) har temperaturer fra omkring 10 000 kelvin til flere millioner kelvin. Siden kildene til flareutbrudd og resulterende CMEs i vesentlig grad stråler røntgen- og ultrafiolett lys, kan disse best observeres med instrumenter utenfor vår atmosfære.

De første observasjonene av CMEs i røntgen- og ultrafiolett lys ble gjort fra raketter over atmosfæren. Kontinuerlige observasjoner ble etter hvert utført med blant annet NASAs Orbiting Solar Observatories (OSO)-satellitter og med Apollo Telescope Mount (ATM) på det bemannede romobservatoriet Skylab.

Solare utbrudd og resulterende CMEs i koronaen blir i dag kontinuerlig overvåket og registrert fra en flåte av rombaserte observatorier som inkluderer de japanske Yohkoh- og Hinode-satellittene, Extreme-ultraviolet Imaging Telescope (EIT) ombord på romsonden Solar and Heliospheric Observatory (SoHO), Sun Earth Connection Coronal and Heliospheric Investigation (SECCHI) ombord på Solar TErrestrial RElations Observatory (STEREO), Solar Dynamics Observatory (SDO) og Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS).

Historikk

Den norske fysikeren Kristian Birkeland lanserte i 1896 teorien om at nordlyset oppstår når strømmer av elektrisk ladede partikler trenger inn i det jordmagnetiske feltet. Når partiklene kolliderer med atmosfærens atomer og molekyler, dannes nordlysets kjente farger. Birkelands forklaring ble ikke fullstendig godtatt før den kunne entydig bekreftes av NASAs Mariner II romsonde, som i 1962 registrerte kraftige strømmer av ionisert gass fra Solen (solvind).

I 1938 registrerte den amerikanske fysikeren Scott E. Forbush (1904–1984) også økt innstråling av partikler fra verdensrommet (cosmic rays) i forbindelse med solstormer. Det skyldes at det jordmagnetiske feltet, som ellers beskytter oss mot den type partikkelstråling fra vår galakse, blir svekket når det blir truffet av CMEs.

Historisk viktige solstormer

Den britiske astronomen Richard Carrington observerte 1. september 1859 et ekstremt kraftig utbrudd på Solen som ble etterfulgt av merkbare jordmagnetiske forstyrrelser og en betydelig nordlysaktivitet. Disse observasjonene viste sammenhengen mellom Solen og jordmagnetiske fenomener.

En lignende kraftig solstorm fant sted 6. mars 1989 og lammet den elektriske krafttilførselen for Quebec i Canada. Et tilsvarende kraftig utbrudd 23. juli 2012 unngikk så vidt å treffe Jorden. Hadde denne truffet oss, ville den skapt store problemer for dagens teknologibaserte samfunn.

Tidligere massive solstormer har satt sine fotavtrykk i vekstringene i gamle trær gjennom den radioaktive isotopen karbon-14. Protoner i solstorm-gassen som trenger inn i jordatmosfæren, kolliderer og binder seg til nitrogen-14-atomer og blir til karbon-14. Med en halveringstid på 5730 år er karbon-14 spesielt egnet for datering av store solstormer som fant sted langt tilbake i tiden. Slike studier har påvist utbrudd i årene 774–775 og 993–994 etter vår tidsregning. Disse stormenes styrke var tilsvarende som Carrington-stormen i 1859. Den første av disse tidligere stormene var trolig betydelig kraftigere enn Carrington-stormen. Vekstringer i forhistoriske trær antyder at en svært stor storm kan ha rammet Jorden for 14 300 år siden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg