Årsakene til solstormer og deres geofysiske effekter er i dag generelt godt forstått.
Utbrudd (flares) oppstår i aktive områder på Solen hvor det plutselig skjer en magnetisk omkobling, som er en prosess hvor energi som er bundet i et magnetfelt frigjøres og omdannes til bevegelsesenergi og varme. Dette fører til en eksplosiv økning i temperatur og gasstrykk, og store mengder ionisert gass og magnetfelt slynges ut fra Solen i høy hastighet.
Koronamasseutsendelser er ekstra store utbrudd på Solen. Forkortelsen CME brukes ofte for disse utbruddene (fra engelsk Coronal Mass Ejections). En CME vokser fordi den samler opp materie fra de ytre lagene i Solens atmosfære på vei opp fra soloverflaten. De kraftigste solstormene er knyttet til CME-er og flare-utbrudd i aktive områder på soloverflaten.
Kraftige flareutbrudd medfører bluss av røntgen- og ultrafiolett lys som påvirker og forstyrrer rombaserte navigasjonsinstrumenter. Ytterlig kortvarig bluss av langbølge radiostråling skaper lignende problemer.
Flareutbruddene medfører også forstyrrende skurer av protoner som kan vare i noen dager.
Hyppigheten av CME-er viser en klar sammenheng med Solens elleveårige aktivitetssyklus. I periodene med maksimal solaktivitet kan det registreres fem til seks utbrudd hver dag, mens det i perioder med minimal aktivitet bare forekommer et par utbrudd i uken.
Det kommer kraftige partikkelstrømmer også fra områder i Solens korona hvor magnetfeltet er åpent, såkalte koronahull. I disse områdene er strømmen av partikler kraftige. Her kan hastigheten være nesten dobbelt så stor som i vanlig solvind, og er opphav til geomagnetiske forstyrrelser og nordlys.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.