Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Scorzonera hispanica
Scorzonera hispanica
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Svartrot er en toårig planteart i kurvplantefamilien med grov, svart rot, smale blad og gulblomstrede kurver. Den kommer opprinnelig fra Sør-Europa, hvor den vokser i tørre enger i mager jord. Den er funnet forvillet et par steder i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
skorsonerrot Scorzonera hispanica

Svartrot er en gammel rotgrønnsak som ble dyrket i Norge og resten av Europa i århundrer, men som har vært glemt i mange år.

Bruk

Den dyrkes som grønnsakplante på grunn av den velsmakende roten, som smaker litt som asparges. Resten av planten er også spiselig.

Roten er rik på opplagsnæring, særlig inulin, men også litt sukker. Innholdet av inulin kan føre til tarmgass for de som ikke er vant til å innta det. Derfor bør svartrot kokes eller gratineres for å bryte det ned før den spises varm eller kald.

Roten er mørkt brun eller svart på utsiden, innsiden er hvit og har melkesaft. Den kan bli brun etter at den skrelles når den er rå. For å unngå dette legges den ofte rett i vann med sitron etter at den er skrelt. For å unngå det hele, inkludert den seige melkesaften, kan den kokes før den skrelles.

Dyrking

Svartrot dyrkes som ettårig, selv om den egentlig er toårig. Den kan sås om høsten for å høstes om våren, eller den kan sås om våren for å høstes gjennom sommeren og høsten.

Selv om det ikke er noen kommersiell produksjon av svartrot i Norge så har den vært vanligere å dyrke her før andre verdenskrig. I likhet med dyrkingen i Norge, har den også i en lengre periode vært lite populær i resten av Europa etter andre verdenskrig. Den dyrkes noe kommersielt, og mesteparten av produksjonen er i Frankrike, Belgia og Nederland.

Næringsinnhold

Svartrot inneholder cirka 0,4 gram fett, 10,5 karbohydrater, hvorav 6,6 gram sukkerarter, 7 gram kostfiber, 3,3 gram protein, 31 mikrogram folat, 387 milligram kalium.

Svartrot gir 73 kilokalorier tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg