Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Valgloven er en norsk lov som inneholder bestemmelser om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg.

Faktaboks

Fullt navn
lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer
Kortnavn
valgloven
Trådt i kraft
01.05.2024
Lovdata-ID
NL/lov/2023-06-16-62

Det ble vedtatt en ny valglov 16. juni 2023 som trådte i kraft 1. mai 2024. Kommune- og fylkestingsvalget i 2023 fulgte derfor den gamle loven, mens stortingsvalget i 2025 blir det første valget som følger reglene i den nye loven. Bakgrunnen for den nye loven var særlig hensynet til forenkling, oversiktlighet, lesbarhet og praktisk anvendbarhet.

Lovens innhold

Lovens kapitler

Det går fram av kapittel 1 i loven at den gjelder valg av representanter til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer, og at formålet er å sikre frie, hemmelige og tillitskapende valg.

Kapittel 2 regulerer hvem som kan stemme og regler om manntall.

Kapittel 3 handler om hvem som kan velges og hvem som ikke kan velges.

Kapittel 4 inneholder bestemmelser om valgorganene, som er riksvalgstyret, distriktsvalgstyrene, fylkesvalgstyrene og de kommunale valgstyrene.

Kapittel 5 har detaljerte bestemmelser om listeforslag, det vil si forslag til valglister som de politiske partiene og andre kan fremme til de ulike valgene.

Loven inneholder i kapittel 6 en del praktiske bestemmelser i forbindelse med gjennomføring av valg, blant annet § 6-9 om at valg skal være hemmelige.

I loven er det også bestemmelser om forhåndsstemming (særlig i kapittel 7 og 8) og om stemming på det som kalles valgtinget, det vil si stemming på selve valgdagene (kapittel 9). Kapittel 10 har regler om godkjenning av stemmegivning og stemmesedler. Kapittel 11 til 14 har regler om mandatfordeling ved de ulike valgene. Kapittel 15 dreier seg om godkjenning av de forskjellige typer valg. Kapittel 16 har bestemmelser om klage på valg, og kapittel 17 og 18 om omvalg i de tilfeller hvor et valg blir kjent ugyldig. I kapittel 18 er det også regler om forlenget eller utsatt valgting eller omvalg ved ekstraordinære hendelser. Disse reglene har liten praktisk betydning i fredstid.

Forholdet til andre lover

Det fins også regler om stortingsvalg i paragrafene 54 til 64 i Grunnloven. Disse gjelder blant annet antall stortingsrepresentanter fra hvert valgdistrikt, det vil si hvert fylke fra før regionreformen. Hvis det er motstrid mellom valgloven og Grunnloven er Grunnlovens bestemmelser overordnet valgloven.

Valgloven inneholder ikke regler om valg til Sametinget, som følger en egen lov som kalles sameloven.

Historikk

Den første perioden etter at Grunnloven av 1814 ble vedtatt, var det bare Grunnloven selv som hadde bestemmelser om valg. I 1920 kom det en egen stortingsvalglov som innførte forholdstallsvalg i flermannskretser. I 1925 ble det vedtatt en lov om kommunestyrevalg. Representanter til fylkestingene ble den gangen ikke valgt av de stemmeberettigede, men av kommunestyrene i fylket. Direkte valg til fylkestingene ble ikke innført før i 1974, da bestemmelser om dette ble tatt inn i kommunevalgloven. Det var også en egen lov om nominasjon ved stortingsvalg og fylkestingsvalg.

I 1980 ble det nedsatt et valglovutvalg, som avga innstilling i 1982. Innstillingen ga støtet til en ny valglov av 1. mars 1985. Tre tidligere lover, stortingsvalgloven, kommunevalgloven og nominasjonsloven, ble slått sammen til én lov. Den 28. juni 2002 kom det ny lov om alle tre valg.

I 2017 ble det oppnevnt et nytt valglovutvalg, og dette utvalgets arbeid ledet fram til valgloven av 2023. Bakgrunnen for at vi fikk en ny lov, var særlig hensynet til forenkling, oversiktlighet, lesbarhet og praktisk anvendbarhet. På grunn av den teknologiske utviklingen gikk utvalget inn for å lovfeste et statlig IKT-system for valggjennomføring. Utvalget gikk også inn for å senke aldersgrensen for å stemme til 16 år ved kommunestyre- og fylkestingsvalg, men dette ble ikke vedtatt av Stortinget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg