Spanskesyken var en influensaepidemi som i perioden 1918–1920 rammet store deler av verden, og som derfor kalles en pandemi. Mellom 50 og 100 millioner mennesker døde, det vil si flere enn antall døde under første verdenskrig og andre verdenskrig til sammen. Influensaen kom i tre til fire bølger og smittet minst en tredjedel av verdens befolkning. Spanskesyken regnes som den verste influensaepidemien i historien, og de negative konsekvensene har vært merkbare helt opp til vår tid.
I Norge tok spanskesyken omkring 15 000 liv. Dødeligheten var høyest blant barn og unge voksne, antagelig fordi eldre personer hadde blitt utsatt for et lignende virus tidligere og derfor hadde noe immunitet. Unge voksne har dessuten sterkt immunforsvar som overreagerte i møtet med viruset. På denne tiden var også sykdommen tuberkulose utbredt i Norge, og verden for øvrig, noe som også ga økt risiko for alvorlig sykdom og død.
Den høye dødeligheten på verdensbasis skyldes delvis at man i 1918 manglet effektive legemidler, og at influensaen ledet til alvorlige følgesykdommer. Krigen førte dessuten til at befolkningen var mer eksponert for smitte og mer sårbare for alvorlige sykdommer. Spanskesyken kan ha startet blant militære, og det var eksplosive utbrudd av influensa flere steder i verden om lag én uke etter de store massefeiringene da freden kom i november 1918. På grunn av krigen slet mange land med knapphet og rasjonering på en rekke matvarer, og tilgjengeligheten av sivil helsehjelp var dårlig fordi mange leger og sykepleiere var stasjonert ved fronten. At immuniteten mot viruset var så ulikt fordelt førte for øvrig til stor variasjon i dødeligheten globalt.
Kommentarer (4)
skrev Tor Inge Vormedal
svarte Ida Scott
Hei! Ja, folk kunne dø av selve spanskesyken, som var en kraftig influensa. Men mange døde også av følgesykdommer som lungebetennelse. Tidlig på 1900-tallet ble den tilstanden man til slutt døde av oppført som dødsårsak. Mange av dødsfallene av lungebetennelse i 1918-1919 er sannsynligvis forårsaket av spanskesyken. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Sverre Olav Lundal
svarte Ida Scott
Takk for opplysning. Håper du er fornøyd med utvidelsen av artikkelen! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.