I utenrikspolitikken kom særlig de nære forbindelsene med Skottland og England til å oppta Audun i 1280-årene og første halvdel av 1290-årene. Han var sikkert med på å få i stand ekteskapet mellom kong Eirik og den skotske kongsdatteren Margaret (Margrete Alexandersdatter), som ble inngått i 1281. Den unge dronningen fikk en betydelig medgift, halvparten i skotsk jordegods med en garantert årlig avkastning. Etter dronning Margretes død i 1283 ble denne inntekten overført til hennes og Eiriks datter, prinsesse Margrete, og i 1284 eller 1285 møter vi Audun i Skottland, der han kvitterte for halvparten av den.
Den norske regjeringen var nå i ferd med å kaste seg inn i en aggressiv politikk overfor Danmark, der militærhjelp fra Island visstnok også var på tale. Islandske annaler forteller at Audun ble utnevnt til jarl i 1286, ifølge en av dem over Island; men han bærer aldri ellers denne tittelen, så den var i høyden midlertidig. Selv om Audun fulgte kongen på leidangstoktet mot Danmark i 1289, og før avreisen brukte sin innflytelse hos kongen til en avgjørelse om islandske forhold, var det fortsatt forholdet til Skottland og England som dominerte hans utenrikspolitiske virksomhet.
Det var nå forhandlinger i gang om å sende kongens datter Margrete («the Maid of Norway») til Skottland for å overta den skotske tronen som nærmeste arving etter morfaren, kong Alexander 3. I planen lå også at hun skulle ekte den engelske kong Edvard 1.s eldste sønn, den senere Edvard 2. Her må Audun ha vært med på å utforme den norske strategien. Han var en av de tre baronene som sammen med kong Eirik og hans bror hertug Håkon garanterte at Margrete skulle komme til Skottland i 1290. Etter at hun døde på Orknøyene samme høst, underveis til sitt nye rike, la den norske regjeringen opp til en kravstor politikk overfor Skottland.
Da det skotske tronfølgespørsmålet skulle avgjøres i 1292, på et stort forhandlingsmøte i Berwick under kong Edvards forsete, fremstilte norske delegater kong Eirik som den nærmeste arvingen til den ledige tronen etter datteren. De gjorde også krav på det årlige vederlaget for hans avdøde dronnings skotske medgiftsgods. Etter en tid overtok Audun personlig ledelsen av den norske delegasjonen med radikalt økte finansielle krav: de kongelige inntektene av Skottland for perioden mellom Alexander 3.s død i 1286 og Margretes bortgang i 1290, og dertil 100 000 pund i erstatning for at skottene angivelig ikke hadde anerkjent og adlydt henne som dronning. De norske kravene var uten klart rettsgrunnlag, og det var da også bare vederlaget for det skotske medgiftsgodset som uttrykkelig ble tilkjent kong Eirik.
Noen særlig tro på Eiriks rett til den skotske tronen hadde Audun og de øvrige norske delegatene neppe, for allerede før avgjørelsen av tronfølgespørsmålet i Berwick var de i gang med forhandlinger om å skaffe kong Eirik en ny skotsk dronning, Isabella Bruce. Hennes bestefar, Robert Bruce den eldre, ble av mange holdt for å være den sterkeste tronkandidaten. Til sist var det likevel John Balliol som ble tildømt den skotske kongeverdigheten, uten at det hindret at Eiriks ekteskap med Isabella Bruce kom i stand i 1293. Betegnende nok var det Audun som i Bergen kvitterte for hennes brudeutstyr, trolig i egenskap av kongens fehirde.
Kong Edvards forholdsvis lunkne holdning til de norske kravene i Berwick var trolig en belastning for det tradisjonelt nære politiske vennskapsforholdet mellom Norge og England. Ennå i 1294 søkte Audun som leder av en ny sendeferd Edvards støtte til at Hebridene (Suderøyene) skulle falle tilbake til den norske kronen, siden skottene for et par år siden hadde sluttet å betale den årlige avgiften på 100 mark som var avtalt da øyene ble avstått til Skottland i 1266. Trolig ble det nå også forhandlet om et engelsk gifte for hertug Håkon Magnusson. Noen umiddelbar støtte til kravet på Hebridene oppnådde Audun åpenbart ikke, og dermed var det duket for den dramatiske omleggingen av norsk utenrikspolitikk som brakte Audun til høydepunktet i hans diplomatiske karriere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.