I 1673 ble det endelig opprettet et utvalg av de beste mennene fra folkeoppbudet (mannhusingene) etter stattholder Ulrik Frederik Gyldenløves ordre. Hver legd skulle stille 1–3 av de beste dyktigste unge mennene der som ikke var utskrevet som soldater. De ble kalt «de utvalgte». Disse skulle rulleføres i kompanier ledet av de lokale fogdene. I tillegg skulle det ansettes løytnanter og underoffiserer, som skulle hentes fra uttjente soldater. De skulle mønstre et par ganger i året og utstyres med gode geværer. Gyldenløve la vekt på at dette kostet svært lite, kun det at befalet fikk noe skattefrihet for gårdene sine. I krig ville de utvalgte kunne brukes til vakttjeneste og og frigi ordinære soldater til viktigere oppgaver ved fronten. Gyldenløve anslo at de utvalgte ville utgjøre en reservestyrke på 11 000–12 000 mann.
Tiltaket var også ment å heve kvaliteten på bondemannskapene som ble innkalt. Stattholder Gyldenløve skrev selv til kongen at å «inkalde det almindelige oppbud er [...] bare at gjøre en konfluksion av mange navn og intet i gjerning. Den ene er lemster, den anden gammel. En har stok av en bøsse, en anden et stykke av en halvmaane eller morgenstjerne».
Opprettelsen av kompanier med utvalgte innebar ikke at ordningen med et folkeoppbud og at alle våpenføre menn hadde plikt til å stille ble opphevet, men i realiteten ble dette nå kun aktuelt i ytterste nødsfall, hvis fienden stod i landet. Den øvrige delen av folkeoppbudet som ikke var del av de utvalgte ble nå som regel kalt mannhusinger. Christian 5.s norske lov fra 1687 inneholdt også som tidligere landlover bestemmelser som straffet de som satt hjemme hvis kongen innkalte allmuen til våren i krigstid. Loven bestemte også at det i hvert tinglag skulle årlig innkalles såkalte våpenting, for å etterse at bøndene hadde nødvendige og vedlikeholdte våpen. Lokale bønder ble også pålagt plikter knyttet til vedlikeholde og bemanne veter i tider med krigsfare.
Det at staten tok til seg større kontroll over bondebefolkningen, og innrullerte stadig flere i både den ordinære hæren og utvalgte bønder til bruk i krig, var et av flere resultater av den utstrakte militariseringen og sentraliseringen av det norske samfunnet i enevoldstiden.
Kompaniene med utvalgte ble etter 1673 opprettet i forskjellige deler av landet. I hvilken grad de ble fullt oppsatt og fungerte etter planen, virker å ha variert, men i hvert fall noen av kompaniene på Østlandet ble innkalt under Gyldenløvefeiden (1675–1679). De ble også innkalt under krigen i 1700, selv om organisasjonen hadde forfalt en del etter 1680. Spesielt på Sør- og Vestlandet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.