Messel er et område i Tyskland hvor det er funnet tusenvis av svært godt oppbevarte fossiler fra eocenepoken (47 millioner år siden). Lokaliteten er en Fossil-Lagerstätte og UNESCO Verdensarvlokalitet. Veldig mange av dyregruppene som levde i området er oppbevart, noe som gjør at økosystemet kan bli rekonstruert. Det beste med denne lokaliteten er at den bevarer et helt økosystem fra planter og sopp til fisker, reptiler, fugler og pattedyr, blant dem hester, flaggermus, terrorfugler og apen Ida.
Messel


Lokaliteten
Lokaliteten er i bunnen av en stor brunkullgruve i nærheten av Darmstadt. Fossilene er oppbevart i oljeskifer som ble dannet på bunnen av en innsjø i et stort vulkankrater. Vulkanen slapp av og til ut større mengder CO ₂. Når en slik boble kom opp av vannet, kvalte den alt liv som var i nærheten, og sørget for at de døde dyrene sank til bunnen umiddelbart. Bunnen var uten oksygen, så når dyret lå på bunnen var det ingen åtseletere som kunne spise det opp.
Dyrene i Messel
Fossilene man har funnet er typiske for tropisk regnskog; insekter, som vandrende blader og tropiske sikader, planter man idag finner i tropisk Sør-Amerika, skilpadder og krokodiller som trenger 25–30 °C for å formere seg. Regnskogsmiljøer er ekstremt sjeldne å finne fossilt fordi den biologiske omsetningen er så rask at få organiske rester blir bevart.
Mange av dyrene levde i innsjøen, som store mengder fisk, frosk, skilpadder, krokodiller og oterliknende pattedyr, men mange levde over den, for eksempel insekter, fugler og flaggermus. De sistnevnte er blant de vanligste fossiler i Messel. I trærne fantes øgler og mange slanger og en og annen primat (mest kjent er Ida). Sjeldnere finner man landlevende pattedyr som insektetere, gnagere, en maursluker, en tapir, pungdyr og primitive hester. Rovdyr er svært sjeldne.
Forskning
Fossilene ble oppdaget for over 100 år siden, men kunne ikke tas vare på fordi bergarten smuldrer opp når den tørker. På 1970-tallet oppfant man en metode for å erstatte steinen rundt fossilene med plastmaterialer. Dette gjorde at fossilene ble lett synlige og kunne studeres i detalj, blant annet ved bruk av røntgen.
Les mer i Store norske leksikon
Litteratur
- Gruber, G. & Micklich, N. (2007). Messel – Treasures of the Eocene. Hessisches Ladesmuseum Darmstadt. 160 s.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.