Dreide spir markerer gavlen på hver av de fire korsarmene, alle med spontekket saltak. Takrytteren over krysset likner den i Rollag lenger ned i dalen. Smårutete midtpostvinduer er plassert i forskjellige høyder på veggene. Koret, som ble utvidet i stavverk i 1683, er litt lavere enn skipet, men like bredt og omtrent like langt. Tverrarmene har utskårne riksvåpen med årstallet 1709 i sør og 1719 i nord, da nye og større tverrarmer ble laftet opp. Kirken er tjærebredd og kledd med stående panel, så nær som sakristiet på nordsiden, der tømmerveggene ligger i dagen. Hovedinngangen går gjennom et våpenhus i vest med Frederik 4s kronede monogram og årstallet 1723. Slik har kirken en sammensatt bygningsform med nyere og eldre utvidelser, i likhet med de andre stavkirkene i Numedal. Skipets hovedform og konstruksjon er likevel intakt. Opprinnelige deler som er brukt om igjen i senere utvidelser, gir også viktige holdepunkter for kirkens tidlige bygningshistorie.
Skipet har en ramme av grunnstokker som bærer veggsvillene, og som også dannet underlag for den opprinnelige svalgangen. Veggsvillene er laftet sammen i hjørnene med hjørnestavene kløftet over. Plankene står på vanlig måte i not i svill og stavlegje. Stavlegjene ligger i utsparinger i hjørnestavene. Midt i skipet står midtmasten, som går ubrutt til mønet. Masten er bundet av vannrett mot stavlegjene med fire bindebjelker understøttet av bueknær. Den øvre delen av masten har skråstøtter ned på stavlegjene på to sider. Etter all sannsynlighet har midtmasten opprinnelig båret en takrytter, men utformingen er ukjent. Dagens takrytter er fra 1730.
Takverket består av enkle sperrer med hanebjelke, i alt fem sperrebind avstivet med bueknær langs stavlegjene. Muligens har kirken vært planlagt med himling fra begynnelsen. På den andre siden er de enkelte delene markert med enkle svertede profiler. Hanebjelkene har også en dobbeltbue på undersiden, noe som kan tyde på at de skulle være synlige fra kirkerommet.
Det opprinnelige koret var mindre og smalere enn dagens. Det målte om lag 2,3 meter x 2,3 meter og hadde apsis i østenden. Mellomstavene på hver side av korskillet har rester av sylinderkapiteler, muligens har de en gang hatt utskåret dekor. Over kapitelene er stavene flatteljet, med en lang, trekantet avbladning, en tunge, slik det er kjent fra for eksempel korskillestavene i Torpo. Mellom stavene er det satt inn store bueknær som til sammen danner en trepassformet bue over koråpningen. Nedenfor buen har det vært en korskillevegg med åpning midt i, trolig med en portal. Foran veggen og over gulvet har det trolig stått et skriftlesningsgalleri, et lektorium.
Midtmasten er flatt avbladet mot koret. Etter alt å dømme har dette vært del av et sete med brystning foran, trolig plassen til én eller flere særlig framstående personer. I gulvet på hver side er det funnet to middelaldergraver, som bygningshistorikeren Håkon Christie mener kan være kirkens byggherre og hans hustru. For menighetens gamle og svake var det plass langs veggene, der deler av middelalderens veggfaste benker ennå er på plass.
Begge langveggene i skipet har to mellomstaver med spor etter veggplanker for tverrarmer. Tverrarmene var om lag 2,5 meter brede og 1,2 meter dype og hadde i likhet med koret apsis i enden. Hver av de tre apsidene hadde en rundbuet lysåpning med profilert omramming, slik en kan se på en planke i det nåværende koret. I skipet kom lyset inn gjennom runde glugger øverst i langveggene. Rundt hele kirken løp det en svalgang med oppbygg, skruv, foran portalen i vest og med takrytter over krysset, trolig markant utformet etter midtstolpen å dømme. Det må ha vært et imponerende skue.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.