Pakistans parlamentarisk-demokratiske forfatning av 1973 ble suspendert i 1977, revidert i 1985, suspendert igjen i 1999 og revidert på nytt i 2003. Ifølge grunnloven er Pakistan et presidentstyrt regime, hvor presidenten velges av et kollegium bestående av folkevalgte i nasjonalforsamlingen, senatet og provinsforsamlingene, for en periode på fem år. Regjeringen er ansvarlig overfor presidenten, som har avgjørende fullmakter i lovgivningsspørsmål. Presidentens makt ble utvidet i forfatningen av 2003.
Den lovgivende forsamling omfatter nasjonalforsamlingen (342 medlemmer) og senatet (100 medlemmer, 88 valgt fra provinsene og 12 utnevnt av nasjonalforsamlingen og hovedstadsområdet).
Nasjonalforsamlingen Majlis-e-Shura velges for fire år. Ti av plassene er reservert religiøse minoriteter og 60 plasser er reservert kvinner. Senatet velges for seks år, og en tredel skiftes ut annethvert år. Det militære har en sterk stilling i Pakistan, som hadde militærstyre i 1977–1985 og i 1999–2002. Pakistans grunnlov forutsetter en islamsk stat, og mange av landets stridsspørsmål er knyttet til hvilken islamsk retning som skal være dominerende.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.