Etter offentlig administrasjon og tjenesteyting er industrien viktigste næring i Rakkestad målt etter sin andel av arbeidsplassene med 15 prosent, 28 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon (2023). Andelen arbeidsplasser i primærnæringene i Rakkestad på ni prosent er etter Marker og Aremark den høyeste andelen i denne næringen blant kommunene i Østfold.
Rakkestad er en betydelig jordbrukskommune også målt etter størrelsen på jordbruksarealet, og driften er svært allsidig. Kommunen har et særlig stort kornareal, og rundt 80 prosent av jordbruksarealet i kommunen blir nyttet til dyrking av korn og oljevekster (2023). Av kornarealet nyttes 41 prosent til hvete og i alt 53 prosent til bygg og havre (2023).
Rakkestad har etter Indre Østfold størst storfehold blant Østfold-kommunene (2023). Kommunen har for øvrig betydelig svine- og fjærfehold med en stor produksjon av både kylling-/kalkunkjøtt og egg. Skogavvirkningen på 73 900 kubikkmeter i 2022 utgjorde 10,7 prosent av Østfolds totale avvirkning dette året.
Industrien omfatter 15 prosent av arbeidsplassene i Rakkestad, 28 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon (2023). Jordbruket i Rakkestad avspeiles adskillig grad i industrisysselsettingen i kommunen. Således har Rakkestad en betydelig næringsmiddelindustri (blant annet større kalkun-/kyllingslakteri og eggpakkeri, samt møllevirksomhet), likeledes en viktig verkstedindustri, særlig metallvare- og maskinindustri. For øvrig har kommunen noe trelast-/trevare- og møbelindustri. En stor del av industrien i kommunen er lokalisert til Rakkestad tettsted.
Av de bosatte yrkestakerne i Rakkestad har 50 prosent arbeid utenfor kommunen (2023), herav 20 prosent de fire tradisjonelle Østfold-byene (hvorav halvparten i Sarpsborg alene), 15 prosent i Indre Østfold kommune, 5 prosent i Oslo, i alt tre prosent i de seks Follo-kommunene og i alt to prosent i de øvrige Østfold-kommunene.
I Rakkestad utkommer Rakkestad Avis tre ganger ukentlig.
Rakkestad er kommunen med femte størst vannkraftproduksjon i Østfold, men er en liten kraftkommune på landsbasis. De fire vannkraftverkene i kommunen produserer til sammen 7,66 gigawattimer i året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Buer (i drift fra 1985), som står for omtrent en tredjedel av vannkraftproduksjonen. Andre kraftverk i kommunen er Brekke (1987) og Gapestad (1987). Småkraft er hovedeier av rundt nitti prosent av vannkraftproduksjonen i kommunen. Resten eiges av Nordsiden Kraft.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.