Sagnet om Raknehaugen er nedskrevet i flere versjoner.
Christiane Koren, forfatter og sorenskriverfrue på Hovin, nevner sagnet tidlig på 1800-tallet. Hun skrev: «Der var engang en Konge, han hedde Rakne og boede, siger Sagnet, her paa Hovind og ligger begravet i den store Høi, som efter ham er kaldt Raknehøien… Nedenfor Høien ligger Ljøgodtkjærnet, og omtalte Sagn siger fremdeles at dette er udhulet ved Høiens opkastning».
Det fortelles også at det en gang for lenge siden sto et slag mellom kong Rakne og en annen konge, og Rakne og fire av sønnene hans falt. Der han falt, ble det laget en grav, der kongen ble gravlagt sammen med «sju års skatt», før det ble kastet opp en stor haug over ham.
Anders Lorange ble fortalt at Raknehaugen skulle den romme «en Konge mellem to hvide Heste i et Stenkammer, og over Kammeret er lagt Tømmervelte paa Tømmervelte».
I Korens tid ble det bygd et lysthus på toppen av haugen. Seinere ble haugen brukt som stevneplass, til sankthansfeiringer og annet.
En av Korenfamiliens venner, forfatteren Conrad Nicolai Schwach, besøkte ofte Hovin. Han laget også et romantisk dikt om Raknehaugen til Christiane Korens minne, der det blant annet heter:
Hvad gjemmer Du vel i dit Kæmpefavn? / Er det en elsket Drot i fjerne Dage, / Som ei til blodig Leding maatte drage / At skrive ned med Blod sit Heltenavn, / Men som blev fredsæl signet af sin Alder, / Begrædt og hædret som en gjenfød Balder?
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.